Navigatie
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Voor 13.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gecertificeerd FSC 22000 en Riskplaza
  • Niet tevreden? Geld terug!
nl_NL Nederlands (Nederland) nl

In de schijnwerpers: kurkuma (poeder)

2020-11-19 09:37:07

Kurkuma heeft de laatste tijd een opmerkelijke populariteit gekregen. Maar wat ís kurkuma eigenlijk? Wanneer we het over kurkuma hebben, praten we over een oranje-gele specerij, een essentieel onderdeel van kerrie en een fantastische kleur- en smaakmaker van gerechten. Of ook wel geelwortel, koenier, koenjit, kunyit of tarmeriek genoemd. Kurkuma wordt gewonnen uit de plant Curcuma longa en wordt geteeld in tropische en subtropische landen. Na de oogst van kurkuma is het klaar om toegevoegd te worden aan heerlijke gerechten...

 

Het gebruik van kurkuma

Kurkuma is een keukenkruid die wordt gebruikt voor een boost aan de kleur en smaak. Door de gele kleur wordt elk gerecht een feestje. Wat betreft de smaak ondersteunt kurkuma de smaak van je gerecht en/of geeft het een mild, aromatische en licht bittere tint. Kurkuma kun je toevoegen aan een veelzijdigheid aan gerechten. Kurkuma wordt voornamelijk aan currygerechten toegevoegd. Maar je kan er ook mee aan de slag in wokgerechten en soepen. Probeer kurkuma ook eens met wortel, pompoen en zoete aardappel; je zult gegarandeerd verrast worden. En wat dacht je van de populaire kurkuma latte? Deze kun je gemakkelijk maken door kurkuma, samen met gember, kaneel, kardemom en een snufje peper, aan (plantaardige) melk toe te voegen. En dan genieten maar!

Kurkuma is goed voor...

De sterkst werkzame stof uit de wortel van de curcuma longa is curcumine. Ofwel dé stof waar het allemaal om draait. Curcumine zou vanwege de bom aan anti-oxidanten mogelijk een ontstekingsremmende werking kunnen hebben en de weerstand een boost kunnen geven. Goed voor tijdens de winter en in tijden van corona dus. En om de curcumine nóg beter in het lichaam op te laten nemen, zou je dit het beste kunnen combineren met zwarte peper.

Kurkuma zou zelfs - mogelijk - kunnen helpen bij het voorkomen van bepaalde welvaartsziekten - ja, daarom was deze specerij de afgelopen tijd zo vaak in het nieuws. Toch is hier nog te weinig bewijs voor en is wetenschappelijk onderzoek daarnaar nog bezig. Maar ondanks dat, zorgt de kracht van smaak ervoor dat je minder suiker en zout hoeft te gebruiken in je gerechten. En dat is sowieso goed voor je gezondheid :-).

(Biologische) kurkuma kopen bij Natural Spices

Al met al is het een perfecte kleurbooster en een heerlijke smaakmaker, die ervoor zorgt dat jij in een handomdraai gezonde gerechten op tafel zet. Bij Natural Spices bieden we twee varianten aan: kurkuma poeder en biologische kurkuma poeder. We kopen kurkuma dichtbij de oorsprong, waardoor we het beste garanderen - voor iedereen van boerderij tot bord. Kurkuma van hoge kwaliteit kun je in onze webshop bestellen in verpakkingen van 500 gram, 1, 5 of 25 kilo. Ideaal voor zowel thuiskoks als professionals dus!