Navigatie
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Voor 13.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gecertificeerd FSC 22000 en Riskplaza
  • Niet tevreden? Geld terug!
nl_NL Nederlands (Nederland) nl

Koriander, wat is het en heeft het gezondheidsvoordelen?

2022-11-30 10:45:26

Koriander is een specerij met een aromatische, citrusachtige geur en een kenmerkende smaak. De bladeren en zaden zijn de delen van deze plant die vaak voor specerijen worden gebruikt. Is koriander gezond? Koriander is zowel smaakvol als gezond. Laten we het eerst eens hebben over de zaadjes. Korianderzaad is klein, rond en wordt vaak in hun geheel verkocht. Ze zijn groen als ze vers zijn, maar ze worden bruin naarmate ze ouder worden. De zaden hebben een milde, zoete geur en smaken vergelijkbaar met citrusvruchten. Ze worden vaak geheel of tot poeder vermalen voor gebruik in curries, vleesgerechten, rijstgerechten en brood. Korianderzaad wordt gebruikt in de traditionele Indiase, Mexicaanse en Thaise keuken. In Noord-Amerika wordt koriander vanwege de zoete smaak vaker gebruikt in gebak dan in hartige gerechten.

Je kunt gemalen korianderzaad kopen of hele zaden gebruiken om zelf te malen voordat je ze in een recept gebruikt. Gemalen koriander heeft een sterkere smaak dan hele zaden omdat de oliën die hun aroma afgeven vrijkomen wanneer je de zaden in kleinere stukjes maalt. Je kunt gemalen koriander toevoegen aan soepen, stoofschotels en curries. Korianderzaad wordt toegevoegd aan pekel, bouillon, sauzen en marinades voor vleesgerechten, vooral varkensvlees, gevogelte en zeevruchten. Kun je korianderzaad vervangen door iets anders? Is koriander gezond? Waarom vinden sommige mensen dat koriander zeepsmaak heeft? Wat is het verschil koriander en peterselie? Daar gaan we het in dit artikel over hebben!

Korianderzaad vervangen: de beste vervangers

De smaak van korianderzaad is warm, kruidig ​​en vergelijkbaar met citrus. Wanneer de zaden worden geplet, geven ze essentiële oliën af, linalool en pineen genaamd. Deze oliën creëren unieke smaken voor je gerecht. Zijn er vervangers voor koriander? Je kunt korianderzaad vervangen door  vervangers specerijen. Hier zijn verschillende kruiden die lijken op de smaak van koriander:

  • Komijn
    Komijn is een veel voorkomende specerij die kan worden gebruikt in plaats van koriander. Het heeft een zeer vergelijkbare smaak, maar het heeft ook een licht bittere nasmaak. Komijn kan op verschillende manieren worden gebruikt, maar het meest voorkomende gebruik is het op smaak brengen van vlees en vis. Het is ook een ingrediënt in kruidenmixen zoals garam masala en kerriepoeder.

  • Garam Masala
    Garam masala is een andere veel voorkomende Indiase kruidenmix die kan worden gebruikt als koriander alternatief. Garam masala bevat andere ingrediënten zoals kurkuma, kruidnagel, laurier, kaneel en komijn. Garam masala wordt vaak gebruikt in de Noord-Indiase keuken, dus als je op zoek bent naar iets dat je doet denken aan je favoriete Indiase gerecht, is dit de juiste keuze.

  • Karwij
    Je kunt korianderzaad vervangen door karwijzaad als je op zoek bent naar een koriander alternatief met een vergelijkbare smaak. Houd er echter rekening mee dat het smaakprofiel van karwij niet zo sterk is als dat van koriander. Karwijzaad geeft je eten een klein beetje aardsheid terwijl het toch ook wat zoets aan je gerecht kan toevoegen.

De koriander zeepsmaak

De smaak van de koriander is vrij sterk en uniek. Sommige mensen vinden dat koreander zeepsmaak heeft. Hoe komt dat? Er zijn een aantal onderzoeken gedaan om erachter te komen waarom dit zo is. Mensen die koriander echt naar zeep vonden smaken, hadden een aantal gelijkenissen bij verschillende geurreceptoren. Er is namelijk een gen OR6A2 dat hierbij een rol zou kunnen spelen. Dit gen zorgt ervoor dat sommige geurreceptoren sterk reageren op de zepige aldehyden. Deze mensen ervaren de koriander zeepsmaak. Vindt jij dat ook? Je kunt altijd een koriander alternatief gebruiken. Maak je geen zorgen!

Het verschil koriander en peterselie

Vraag je je af wat het verschil koriander en peterselie is? Sommige mensen kunnen misschien geen onderscheid maken tussen korianderblaadjes en peterselie. Korianderblaadjes staan ​​bekend als koriander. Op het eerste gezicht lijken koriander en peterselie op elkaar. Maar als je hun bladeren onderzoekt, zul je de verschillen ontdekken. Koriander heeft afgeronde bladeren. Bovendien heeft peterselie puntige bladeren.

Je kunt het verschil koriander en peterselie onderscheiden door hun aroma te ruiken. Peterselie heeft een frisse kruidige geur. Koriander heeft een sterkere, citrusachtige en kruidige geur. Sommige mensen beschrijven de smaak en geur van verse korianderblaadjes als de koriander zeepsmaak. Dit komt omdat koriander een aldehyde verbinding bevat die vaak in zeep wordt aangetroffen.

Gezondheidsvoordelen van koriander

Net als andere kruiden en specerijen is koriander niet alleen heilzaam om je gerecht op smaak te brengen, maar biedt dit kruid ook verschillende gezondheidsvoordelen. Koriander is een van die kruiden die al lang in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt. In feite wordt het al meer dan 5000 jaar gebruikt. De oude Egyptenaren gebruikten koriander als een bron van voedsel en medicijnen. Is koriander gezond? Het antwoord is ja!

Het eerste gezondheidsvoordeel is het verlagen van je bloedsuikerspiegel. Studies tonen aan dat koriander de bloedsuikerspiegel met wel 50% kan verlagen wanneer het wordt ingenomen bij maaltijden die koolhydraten en vetten bevatten. Het kan ook je cholesterol verlagen. Koriander bevat fytosterolen die het cholesterolgehalte tot wel 30% kunnen verlagen. Fytosterolen werken door de opname van cholesterol uit het spijsverteringsstelsel in de bloedbaan te blokkeren.

Koriander kan als een diureticum werken om nierstenen te voorkomen. Bovendien is onderzocht dat koriander antioxiderende eigenschappen heeft die kunnen beschermen tegen kanker. Het is ook aangetoond dat het ontstekingen vermindert en een gezonde spijsvertering bevordert. Gezien de voordelen van koriander, kun je best een scheutje koriander toevoegen aan je gerecht. Het verbetert niet alleen de smaak en het aroma, maar het kan ook gezondheidsvoordelen bieden.