Navigatie
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Voor 13.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gecertificeerd FSC 22000 en Riskplaza
  • Niet tevreden? Geld terug!
nl_NL Nederlands (Nederland) nl
Kleurstoffen

Kleurstoffen, een van de meest veelzijdige additieven

Kleurstoffen zijn hulpstoffen, oftewel additieven, die gebruikt worden om kleur aan voedingsmiddelen te geven. Ze zijn verwerkt in verreweg de meeste voedingsmiddelen en je herkent ze, net als bijvoorbeeld conserveermiddelen, aan hun E-nummers. Je gebruikt ze om simpelweg kleur te geven aan je product of om origineel kleurverlies tegen te gaan. Kleurverlies treedt op door blootstelling aan vocht, licht, lucht of hoge temperaturen. Sommige kleurstoffen worden zelfs ingezet om de voedingswaarde en de smaak van het product te beschermen. Een zeer groot aantal van deze veelzijdige hulpstoffen kun je hier online kopen.

De verschillende soorten kleurstoffen

Kleurstoffen zijn meestal vloeibaar, maar komen ook voor in poedervorm. Er bestaan vele verschillende varianten. Niet alle soorten van deze hulpstoffen zijn synthetisch. Er bestaat namelijk ook een breed scala aan natuurlijke soorten. Dit zijn dus kleurstoffen zonder E-nummers, die afkomstig zijn van plantaardige of dierlijke producten. Deze worden door de mens al eeuwenlang gebruikt. Denk bijvoorbeeld eens aan rode biet. De synthetische varianten zijn als het ware nagemaakte natuurlijke kleurstoffen. Deze worden in laboratoria vervaardigd en worden ook wel natuuridentiek genoemd. De E-nummers die gebruikt worden in voedingsmiddelen lopen van E100 tot E199. Door de Europese Unie is bepaald dat andere nummers niet in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt. Hierop wordt ook streng toezicht gehouden.

Clean label

Bij Natural Spices kun je zowel natuurlijke als synthetische kleurstoffen online kopen. De natuurlijke varianten zijn degenen zonder E-nummer. Je vindt deze op de website eenvoudig onder het kopje E-nummer vrij, oftewel cleanlabel. Clean wil zeggen dat het product weinig processen heeft ondergaan en geen kunstmatige toevoegingen heeft. Het is een categorie die steeds populairder wordt. Zowel clean label kleurstoffen als varianten met E-nummers kun je in verschillende hoeveelheden kopen. Zo kies je precies die voorraad die het beste bij jouw verbruik past.