Navigatie
 • Gratis verzending vanaf € 35,-
 • Voor 13.00 uur besteld = morgen in huis
 • Gecertificeerd FSC 22000 en Riskplaza
 • Niet tevreden? Geld terug!
nl_NL Nederlands (Nederland) nl

Zwarte peper, wat is het precies en is het gezond?

2022-11-30 10:58:53

De zwarte peperplant is een bloeiende wijnstok in de familie van Piperaceae. Het wordt gekweekt voor zijn fruit dat meestal wordt gedroogd en wordt gebruikt als smaakmaker en specerij. Een bekend voorbeeld is zwarte peper saus, dat vaak wordt geserveerd bij lekkere vleesgerechten. Deze vrucht staat bekend als een peperkorrel als hij gedroogd is. Het is ongeveer 5 millimeter in doorsnee. Het heeft een donkerrode kleur wanneer het volledig volwassen is. Peper poeder dat je vaak gebruikt voor kruiden wordt gemaakt door het malen van gedroogde peper. Gedroogde gemalen peper is een van de meest voorkomende kruiden die worden gebruikt in de Europese keuken. De pittigheid hangt af van de cultivar en verwerkingsmethoden. Wat is het verschil witte en zwarte peper? Is zwarte peper gezond? Wat zijn de nadelen zwarte peper? En hoe gebruik je kurkuma met zwarte peper? Lees verder om erachter te komen!

Het verschil witte en zwarte peper

Vaak vind je witte peper en zwarte peper als kruiden in bepaalde gerechten. Je vraagt je misschien af wat is het verschil witte en zwarte peper. In feite zijn deze kruiden afkomstig van dezelfde plant. Het verschil tussen deze kruiden komt echter neer op wanneer ze worden geoogst en worden verwerkt.

Zwarte peper

Zwarte peper wordt gemaakt van de gedroogde bessen van de Piper nigrum-wijnstok, die inheems is in tropisch Zuid-India. De bessen van de zwarte peperplant worden geplukt als ze groen en onrijp zijn, daarna mogen ze in de zon drogen tot ze zwart worden. Ze worden vervolgens vermalen tot poeder met behulp van een molensteen of een ander maal apparaat. Deze poeder wordt vaak gebruikt als specerij voor verschillende gerechten, waaronder zwarte peper saus voor biefstuk.

Witte peper

Witte peperkorrels worden gemaakt door rijpe Piper nigrum-vruchten ongeveer twee weken in water te laten fermenteren. De buitenste schil van deze vruchten wordt volledig verwijderd, waardoor alleen het binnenste zaadje overblijft. Aangezien de buitenste schil wordt verwijderd, verliest deze pepersoort de piperine smaak. Hierdoor heeft witte peper een mildere smaak dan zwarte peper.

Is zwarte peper gezond?

Zwarte peper wordt niet alleen gebruikt om de smaak van verschillende gerechten te versterken, maar deze specerij biedt ook veel gezondheidsvoordelen. Is zwarte peper gezond? Het antwoord is ja. Hier zijn verschillende gezondheidsvoordelen van zwarte peper.

 • Het bevat antioxidanten
  Zwarte peper bevat een hoog gehalte aan antioxidanten. Deze antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen die schade aan je cellen kunnen veroorzaken. Deze kunnen je vatbaarder maken voor ziekten zoals kanker en hartaandoeningen. Het gehalte aan antioxidanten van zwarte peper is hoger dan die van witte peper. Dit komt vanwege het hogere gehalte aan piperine.

 • Het kan het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlagen
  Zwarte peper bevat piperine. Deze verbinding helpt het cholesterolgehalte te verlagen door een enzym te remmen dat helpt bij het verteren van vetten en koolhydraten. Zwarte peper is ook nuttig om je bloeddruk te verlagen en de bloedsomloop in je lichaam te verbeteren door de bloedvaten te verwijden en de zuurstoftoevoer naar de hartspier te vergroten. Je kunt kurkuma gember en zwarte peper mengen voor de beste gezondheidsvoordelen.

 • Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen
  Piperine kan ook ontstekingsremmende effecten hebben. Deze ontstekingsremmende eigenschap kan pijn helpen verminderen. Het kan ook infecties in het lichaam bestrijden door te voorkomen dat bacteriën aan de binnenkant van je neus, keel of longen blijven kleven. Iedere dag of week kurkuma met zwarte peper consumeren is daarom goed voor je lichaam.

Nadelen van zwarte peper

Heeft zwarte peper alleen gezondheidsvoordelen? Nee. Er zijn ook nadelen van zwarte peper. Nadelen zwarte peper kunnen optreden als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Het eten van een grote hoeveelheid zwarte peper kan een branderig gevoel in je keel en maag veroorzaken. Overconsumptie van zwarte peper kan leiden tot brandend maagzuur of indigestie. Daarnaast kan het de opname van bepaalde medicijnen verhogen.

Als het echter in een normale hoeveelheid wordt geconsumeerd, is zwarte peper goed voor je gezondheid. Eet niet meer dan 2 eetlepels zwarte peper per dag. Overconsumptie van zwarte peper maakt niet alleen je maag van streek, maar beïnvloedt ook de smaak van het gerecht dat je eet. Zwarte peper wordt als veilig beschouwd wanneer het wordt gebruikt om te koken of als aanvulling. Aarzel dus niet om je maaltijd op smaak te brengen met zwarte peper.

Krachtige combinatie van kurkuma met zwarte peper

Kurkuma is een populaire specerij die in veel gerechten wordt gebruikt, waaronder curry. Kurkuma bevat curcumine, dat bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Bovendien bevat zwarte peper piperine, een chemische verbinding die de biologische beschikbaarheid van veel voedingsstoffen verhoogt. Kurkuma met zwarte peper zijn een krachtige combinatie. Curcumine en piperine werken samen om ontstekingen in het lichaam te verminderen. Ze kunnen ook nuttig zijn voor mensen met artrose en reumatoïde artritis.

Bovendien kunnen sommige keukens kurkuma, gember en zwarte peper bevatten. Deze combinatie is zeer effectief gebleken tegen een aantal gezondheidsproblemen. Het kan depressie en angst bestrijden door de serotonine productie in de hersenen te verhogen. Dit is een van de redenen waarom kurkuma al eeuwenlang wordt gebruikt als middel tegen depressie en angststoornissen. Je weet niet het verschil witte en zwarte peper, de nadelen zwarte peper en of zwarte peper gezond is. Je kunt dus zonder problemen zwarte peper saus of kurkuma gember en zwarte peper consumeren, maar doe dit met mate!