Navigatie
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Voor 13.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gecertificeerd FSC 22000 en Riskplaza
  • Niet tevreden? Geld terug!
nl_NL Nederlands (Nederland) nl

Waarom de een wel van koriander houdt en de ander niet

2020-11-18 09:36:55

 

Koriander (ook wel 'ketoembar'): er zijn maar weinig specerijen waar men zo’n uitgesproken mening over heeft als over koriander. Je houdt ervan of je houdt er niet van. Korianderlovers beschrijven koriander als een kruid met een frisse, citroenachtige en licht nootachtige smaak. Toch heeft een klein deel een afkeer tegen koriander. Maar hoe komt dat eigenlijk? Wij vertellen je er graag meer over.

De reden waarom je wel of niet van koriander houdt, is mogelijk erfelijk bepaald

Of je nu wel of niet van koriander houdt; je kunt er waarschijnlijk niet veel aan doen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit waarschijnlijk erfelijk bepaald is. Hoe dat zit? Koriander bevat aldehyden (een chemische verbinding) die ook in zeep voorkomen. Of je deze (zeepachtige) aldehyden oppikt, hangt waarschijnlijk af van het OR6A2 gen dat ervoor zorgt dat er sterk wordt gereageerd op zepige aldehyden. En dat maakt dat men het naar zeep vindt ruiken of smaken.

“Gewenning, smaakgeheugen en associatie spelen ook een rol”

Factoren als gewenning, smaakgeheugen en associatie spelen (mogelijk) ook een rol voor de liefde- of haatverhouding. Eet of ruik je vaak aan koriander, dan raak je er vertrouwd mee en is de kans er dat je het lekker gaat vinden groter. Daarbij speelt ook de omgeving een rol. Vindt iedereen het in je omgeving lekker, dan neem je dit wellicht sneller over. Dit is vooral te zien bij kinderen die hun ouders als rolmodel zien. Herinneringen (smaakgeheugen) en associatie zorgen er ook voor dat je een liefde- of haatverhouding met koriander ontwikkelt. Heb je bijvoorbeeld een keer een heerlijk gerecht met koriander gegeten in een fantastische setting? Grotere kans dat je het lekker vindt. Ben je een keer ziek geworden van een gerecht dat koriander bevat, dan is de kans weer kleiner.

Het raadsel is nog niet helemaal opgelost, maar we komen beetje bij beetje dichter bij de oorzaak. Tot die tijd: maak zoveel mogelijk kennis met koriander en de veelzijdigheid aan gerechten die je ermee kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan kip tikka masala of aan curry’s, sauzen en salsa’s. En kom je toch niet af van de haatverhouding met koriander? Geen zorgen, peterselie zorgt ervoor dat jij je gerechten van een heerlijke twist voorziet!