Navigatie
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Voor 13.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gecertificeerd FSC 22000 en Riskplaza
  • Niet tevreden? Geld terug!
nl_NL Nederlands (Nederland) nl

Zelf verse worst maken doe je zo

2021-01-29 13:42:38

 

Wil je een keer zelf verse worst maken? Dat kan! Onze inkoopmanager Harm heeft al meer dan 20 jaar ervaring in het slagersvak en vertelt je graag welke benodigdheden je nodig hebt voor het maken van worst en welke stappen daarvoor nodig zijn. 

Benodigdheden:

 

Stappenplan voor het maken van worst:

Zelf worst maken stappenplan

Kies het soort vlees

Voor het maken van worst kun je kiezen tussen verschillende soorten vlees. Daarbij is het van belang dat je voor de juiste verhouding gaat. Zo kies je bij rundergehakt voor een verhouding van 80% mager en 20% vet en bij varkensvlees voor 75% mager en 25% vet (spek). Kies voor een verhouding van 75% mager varkensvlees en 25% vet varkensvlees oftewel spek. Voordat je naar de volgende stap gaat, is het belangrijk dat je het vlees goed gekoeld hebt. 

Vermaal vlees tot gehaktemulsie 

Snijd het vlees in kleine stukken. Doe vervolgens het vlees door de gehaktmolen. Afhankelijk van je voorkeur, herhaal je dit proces nog een keer, zodat de structuur fijn genoeg wordt. Door het vermalen wordt het vlees enigszins warmer, zorg dat je het daarna even in de koelkast zet voordat je naar de volgende stap gaat.  

Voeg braadworstmix toe en naar smaak je favoriete smaakmaker(s) 

Vlees heeft van zichzelf al een lekkere smaak, maar door de toevoeging van kruiden en specerijen geef je de smaak nog meer een boost. Je kunt de braadworstmix toevoegen, deze bevat ingrediënten als peper, gember, nootmuskaat, foelie, koriander en kardemom ; ofwel een perfecte aanvulling. Je kunt bovendien ook nog wat venkelzaad, peterselie en/of kruidnagel toevoegen.

Week de darmen

Week de darmen in koud water (het liefst 24 uur van tevoren) om te zorgen dat al het zout van en uit de darmen spoelt. 

Vul de worst en snijd de worstjes van elkaar

Schuif de darm over de pijp van de vleesstopper heen. Maak de pijp een beetje vochtig voordat je de darm eroverheen schuift. Vaak kun je ook een vulpijp aansluiten op je worstmolen. In dat geval sluit je die aan. 

Afhankelijk van welk type worstenstopper je hebt, duw je het vlees door de vulpijp van de worstenstopper. Duw het vlees met de worststopper door de vulpijp en vul de worst. Na ongeveer 15 centimeter druk je met je duim op de darm, waardoor je een nieuw worstje krijgt. Nadat je ongeveer acht worstjes hebt, ga je ze zwengelen. Dit betekent dat je de worstjes meerdere keren rond draait. Hierbij is het belangrijk dat je afwisselt met de draairichting; de ene keer naar je toe, de andere keer van je af. 

Snijd de worstjes van elkaar af. Bewaar ze in de koelkast voordat je ze gaat bakken. 

Bak de worstjes in een koekenpan met boter/olie totdat ze gaar zijn.

Genieten maar!  

Heb je vragen over het maken van worst? We helpen je graag! Je kunt dan contact opnemen met onze klantenservice