Navigatie
 • Gratis verzending vanaf € 35,-
 • Voor 13.00 uur besteld = morgen in huis
 • Gecertificeerd FSC 22000 en Riskplaza
 • Niet tevreden? Geld terug!
nl_NL Nederlands (Nederland) nl

Vitamine C poeder, veelgestelde vragen en wat moet je weten?

2020-07-15 14:33:42

Allereerst willen wij benadrukken dat wij geen medische adviezen geven. Heb je twijfels of vragen wend je je dan tot een arts. Wij hebben de vragen die wij het meest ontvangen over vitamine C via Facebook en mail voor jullie op een rij gezet.

Versterk je immuunsysteem en hanteer een ALGEMEEN GEZONDE LIFESTYLE: Eet gezond en beweeg regelmatig!

Waarom Vitamine C?

Omdat, zeker in geval als het lichaam stress ervaart bijvoorbeeld door ziekte, het immuunsysteem extra vitamine C verbruikt en dus nodig heeft.

Wat is verschil tussen natrium ascorbaat en ascorbine zuur?

Ascorbinezuur en natrium ascorbaat zijn beiden beter bekend als vitamine C. Natrium ascorbaat is het natriumzout van ascorbinezuur en smaakt dus meer naar zout. Ascorbinezuur is daarentegen zuur zoals de naam doet vermoeden.

Waarom moet ik pure vitamine C gebruiken?

Als het virus over een maandje of twee weer hopelijk weer onder controle is, dan vooral ook vitamine C blijven gebruiken. Vitamine C heeft namelijk zo veel positieve effecten, bijvoorbeeld: op je bindweefsel, bloedvaten, huid, botten, pezen, brein, etc.
Tabletten zijn handig bij het innemen, maar feitelijk is pure vitamine C-poeder (ascorbinezuur of natrium ascorbaat) het beste. Het nadeel van poeder is dat het moeilijker te doseren is en niet lekker smaakt.

Bovendien bevatten tabletten veel hulp- en smaakstoffen, die volledig overbodig en niet altijd gezond voor je zijn. Denk aan bijvoorbeeld suikers en aroma’s.

Vitamine C heeft zoveel positieve effecten op je bindweefsel, bloedvaten, huid, botten, pezen, spieren, brein, hormonen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het wordt overigens niet opgeslagen in je lichaam. Je kunt het elke dag aanvullen middels je voeding en in supplement vorm.

Hoeveel vitamine C moet ik nemen?

De hoeveelheid is van heel veel factoren afhankelijk. Gebruik je het als dagelijkse onderhoudsdosis of om ziekte te bestrijden? Ook de ernst van de ziekte heeft invloed op de in te nemen hoeveelheid. Elk individu reageert anders op stoffen. Vitamine C is daar geen uitzondering op.

Ascorbinezuur heeft bij doses tot 1,5 g per dag vrijwel geen bijwerkingen en is nauwelijks toxisch. Bij hogere doses zijn misselijkheid en diarree mogelijk.

Waar gaat het om bij gebruik van vitamine C bij virusziekten? Zo snel mogelijk een voldoende hoge vitamine C-bloedspiegel te verkrijgen en deze bloedspiegel te handhaven gedurende de hele ziekteperiode. Daarom:

 1. zo snel mogelijk, bij de eerste symptomen, vitamine C nemen
 2. dosering in vele grammen, afhankelijk van de ernst van de ziekte (1 gram = 1000 mg)
 3. gedurende de gehele ziekteperiode

Een afgestreken theelepeltje is ongeveer 1 gram. Let op er zijn grote en kleine theelepels dus weeg het gewoon even af de eerste keer dat je gebruikt.

Aanbeveling vitamine C voor wat betreft preventie voor kinderen

Tip: meng poeder van ascorbinezuur of natrium ascorbaat in iets van voeding, bijvoorbeeld yoghurt, verdeeld over de dag in hoeveelheden per dag:

 • tijdens borstvoeding: 100 mg
 • tijdens flesvoeding: 100 – 300 mg (van 0-1 jaar, max. 100 mg per leeftijdsmaand)
 • na borstvoeding: 100 – 300 mg (van 0-1 jaar, max. 100 mg per leeftijdsmaand)
 • 1 – 3 jaar oud: 1000 mg
 • 4 – 8 jaar oud: 1500 mg
 • 8 – 12 jaar oud: 2000 mg

Kan ik over-doseren/te veel vitamine C nemen?

Een te veel aan Vitamine C wordt afgevoerd via ontlasting. Bij te losse ontlasting, dosering minderen.

Welke variant vitamine C kies ik als ik maagklachten heb?

In geval van maagklachten als gevolg van het slikken van ascorbinezuur. Neem dan natriumascorbaat, ook wel kortweg ascorbaat. Er zijn ook andere ascorbaten, zoals magnesiumascorbaat en calciumascorbaat. Die kun je niet gebruiken voor dit doel tegen virusziekten. Dan krijg je te veel calcium en magnesium binnen. Natrium is wat dit betreft geen probleem.

Is jullie vitamine C poeder NON-GMO?

Alle producten van Natural Spices zijn allemaal NON GMO ofwel niet genetisch gemodificeerd.

Wat kun je doen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen?

 1. Blijft thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts.
 2. Mijd sociale contacten
 3. Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik Papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden

Blijf gezond en beweeg regelmatig: #Stayhealthy