Is peper eigenlijk een kruid of een specerij? En hoe zit het dan met koriander? Of gember? Ofwel: wat ís eigenlijk het verschil tussen kruiden en specerijen? In deze blog vertellen we je het antwoord op deze vraag en leggen we meer uit over de toepassing ervan. Lees je mee?
Het verschil zit ‘m in de bron en de herkomst. Zo zie je dat kruiden vooral in een gematigd klimaat groeien en vooral afkomstig zijn van kleine, groene, kruidachtige planten. Hierbij worden vaak de bladeren en stengels gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn tijm, basilicum en peterselie.
Daarentegen zie je dat specerijen afkomstig zijn uit een (sub)tropisch klimaat en voornamelijk van bloemknoppen, meeldraden, zaden, vruchten, basten en wortels komen. Kruidnagel komt bijvoorbeeld van de bloemknop. Saffraan is afkomstig van meeldraden. De vruchten van planten zorgen voor onder andere koriander en peper. Gember en geelwortel (kurkuma) komen weer van de wortel. En kaneel wordt bijvoorbeeld van de bast gemaakt.
Naast de verschillen zijn er ook overeenkomsten. Eén ding is zeker: het zijn beide fantastische smaakmakers. Niet alleen dwarrelen de lekkerste geuren door je keuken, maar ze geven beide een heerlijke, aromatische twist aan elk gerecht. Denk bijvoorbeeld aan een vleugje kaneel of vanille door je havermout of yoghurt. Of een beetje kruidnagel of laurier in stoofpotjes. En een heerlijke saus maak je bijvoorbeeld met oregano, tijm, basilicum of salie. Het oog lust natuurlijk ook wat, en daar komen specerijen en kruiden dan ook goed van pas. Denk bijvoorbeeld aan kurkuma of paprikapoeder die elk gerecht een echte kleurboost geven. Zo zie je maar, een hele beleving voor al je zintuigen.
We zien trouwens nóg een overeenkomst. Zo zitten zowel kruiden als specerijen in onze nieuwste kruidenmixen voor thuis. Of eigenlijk kruiden-specerijenmixen ;-). Heb jij ze al geproefd?
Nu je het verschil tussen kruiden en specerijen weet, is het ook handig om te weten wanneer je een kruid of specerij aan een gerecht toevoegt. Want is dat nu in het begin of na de bereiding? Hier is geen eenduidig antwoord voor. Het verschilt namelijk per kruid of specerij en het is natuurlijk ook afhankelijk van welk gerecht je ermee wilt maken.
We hopen je toch een beetje op weg te kunnen helpen. Kruiden worden zowel in het begin als op het einde toegevoegd. Zo voeg je tijm in het begin van het kookproces toe, zodat het de tijd krijgt om zijn smaak goed af te geven. Maar bijvoorbeeld basilicum, dille en peterselie geven al snel hun smaak af waardoor je deze het beste op het eind van het kookproces kan toevoegen.
Specerijen worden vaak al in het begin toegevoegd. Dit kun je doen door een pan goed heet te laten worden met daarin een scheutje (olijf)olie. Daarna voeg je specerijen toe. Om nog meer smaak los te laten komen, kun je de specerijen het beste van tevoren even kneuzen. Dit kan met de platte kant van je mes of je kunt gebruik maken van een vijzel.
Mocht je twijfelen over de toepassing van de kruiden en specerijen, dan kun je altijd even een kijkje nemen op onze productpagina’s. En natuurlijk kun je ons altijd even een mailtje sturen. Dan helpen we je graag verder!
Al met al zorgen kruiden én specerijen, de plantaardige smaakmakers, ervoor dat je gemakkelijk een simpel gerecht omtovert tot een culinair hoogstandje. En dan hebben we het nog niet eens over het gemak en de gezondheidsvoordelen gehad…
We zijn ontzettend benieuwd naar jouw heerlijke, creatieve creaties waarbij je kruiden en/of specerijen gebruikt. Deel jouw kookkunsten met ons op Instagram, Facebook en Twitter en je krijgt iets leuks toegestuurd.