Een lekker, smaakvol stukje vis op tafel zetten kan een hele opgave zijn. De vraag hoe je een stukje vis goed kruidt is er dan ook eentje die we vaak krijgen. Want hoe kan je thuis een restaurant-waardig stukje vis bereiden, zonder dat je daarvoor urenlang in de keuken hoeft te staan? Dat hoeft echt niet moeilijk te zijn, mits je natuurlijk weet hoe je dat op een goede, gezonde manier aanpakt.
In dit artikel willen we je daarom meenemen in hoe jij dat het beste kunt aanpakken. En dat natuurlijk op een gezonde, verantwoorde manier, zoals je dat van ons gewend bent. Zodat jij de volgende keer als je een visje gaat bakken iets ècht lekkers en gezonds op tafel kunt zetten. Hieronder lees je hoe je 3 verschillende soorten vis op een heerlijke manier kunt bereiden, maar ook hoe je het kruiden van vis kunt aanpakken als je even om tijd verlegen zit.
Voor veel mensen is zalm hun favoriete stukje vis. Daarom willen we je graag wat inspiratie geven voor het maken van een heerlijk stuk zalm. Met een kruidenmix van gedroogde dille, knoflookpoeder, zwarte peper, zout en een beetje vers geraspte citroenschil kun je nooit de mist in gaan met zalm: een recept voor succes! Door deze kruidenmix aan te mengen met een beetje olijfolie en vervolgens gelijkmatig te verdelen over jouw zalmfilet weet je zeker dat dit een feestmaal wordt. De olie die we hierin gebruiken dient ervoor om de kruidenmix goed te laten hechten aan de vis.
Als je de zalmfilet gekruid hebt kun je alsnog alle kanten op. In de oven, op de barbecue of van de grill - mogelijkheden genoeg. Naar onze mening is de makkelijkste manier om hem in de grillpan te bakken. Hiervoor heeft de zalmfilet slechts 4 tot 5 minuten aan beide kanten nodig op middelhoog vuur. Wel voorzichtig keren, want zalm kan best een delicaat stukje vis zijn. En al helemaal als hij gebakken wordt.
Net als met een biefstukje is het goed om na het grillen de zalm nog even te laten rusten. Zo blijven de sappen in de vis zitten waarmee de heerlijk smaken, waar je zo je best op hebt gedaan, behouden worden. En dan, aan tafel!
Een zalmfilet is natuurlijk heerlijk, mits hij goed gekruid en bereid is. Maar we snappen het ook als je liever voor een iets minder vet stukje vis wilt gaan. Een redelijk voordehandliggende keus is dan de pangasiusfilet. Door deze witvis goed te kruiden en daarna in de oven te bakken kun je een heerlijk maar bovenal gezond stukje vis op tafel zetten.
Aan pangasiusfilet kun je uitstekend een mooie mediterraanse twist geven. Hoe? Door hem heerlijk op smaak te brengen met een mix van paprikapoeder, gedroogde tijm, gedroogde oregano, gedroogde basilicum en gedroogde rozemarijn. De combinatie van tijm, oregano, basilicum en rozemarijn voegen aromatische en kruidige tonen toe aan de vis, zoals je dat gewend bent van de Mediterraanse keuken. Als je aan deze kruidenmix zout, zwarte peper, een paar tenen fijngehakte knoflook en een aantal eetlepels olijfolie toevoegt krijg je een mooie kruidenpasta, waarmee je vervolgens je pangasiusfilets kunt gaan insmeren.
Bestrijk de vis aan beide kanten royaal met de kruidenmix, en bak ze daarna voor 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius. En wanneer je pangasiusfilets klaar zijn kun je ze nog wat frisheid en zeng meegeven door ze te besprenkelen met wat citroensap. Daarna is het genieten geblazen, en dat op een gezonde en verantwoorde manier!
Maar we kunnen het natuurlijk ook een stuk dichter bij huis houden. Veel Hollandser dan een bakje kibbeling halen bij de visboer wordt een stukje vis niet. Maar ook thuis kun jij prima kibbeling maken, mits je natuurlijk weet hoe je dat aanpakt. (En dat is misschien nog wel lekkerder dan een bakje kibbeling bij de visboer halen.) Alleen dan is het natuurlijk wel handig dat je weet welke kruiden je hiervoor kunt gebruiken en hoe die visboer dat heerlijk krokante laagje krijgt…
Het geheim van goede kibbeling zit hem in de combinatie van de knapperige textuur, sappige kabeljauw en smaakvolle kruiden. De knapperige textuur krijg je door de vis op de juiste temperatuur van 180 graden Celsius te frituren. De vis houdt je nog heerlijk sappig door de kibbeling niet te lang te frituren (4 tot 5 minuten). Daarnaast is het goed een goede kwaliteit vis te gebruiken, waarvoor je toch het best even je visboer kunt vragen.
Voor een smaakvolle kruidenmix kan je nooit de mist in gaan met paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, zwarte peper en zout. Door hieraan gedroogde dille toe te voegen krijg je die karakteristieke smaak van kibbeling, wat de vis enorm goed complementeerd. Om hiervan een beslag te maken voeg je hieraan bloem en bruisend water toe. De kabeljauw haal je vervolgens door het beslag en mag daarna 4 tot 5 minuutjes in de frituurpan. En een tip: als de kibbeling uit de frituur komt direct een snuf zout om de heerlijke smaken van de kibbeling naar boven te halen. Dan is het alleen nog een kwestie van je verse kibbeling even laten uitlekken om de overtollige olie te verwijderen. Serveren met citroensap en een gezonde lepel remouladesaus en deze alom geliefde Hollandse snack is compleet!
Wil je verantwoord genieten van de heerlijk frisse smaak van vis zònder eerst moeite te moeten doen om een kruidenmix te maken? Dan kun je ook eens de klant-en-klare Vis-a-Vis kruidenmix proberen! Deze is zorgvuldig samengesteld voor het kruiden van vis, en hiermee zet je binnen no-time een heerlijk stukje vis op tafel. Zalmfilet uit de oven, kabeljauw van de grill of makreel van de BBQ, deze kruidenmix gaat je helpen om de vis restaurant-waardig te maken. En als je familie en vrienden vragen hoe je in vredesnaam die vis zo lekker gekruid hebt mag je gewoon zeggen dat dat jouw geheim is!
Als je wel thuis kibbeling wilt maken maar geen zin hebt om ook nog de kruidenmix zelf te maken hebben we daarvoor de speciale kibbeling kruidenmix samengesteld. En het mooie is dat deze kruidenmix ook nog eens glutenvrij is, waardoor iedereen hiervan kan genieten! We hebben aan deze speciale kibbeling kruidenmix een hele reeks kruiden toegevoegd om de beste smaak te creëren. Benieuwd wat er allemaal in zit? Dan hoef je alleen maar even op de link te klikken. Daar vind je de volledige ingrediëntenlijst.
Kortom, je kan allerlei kanten op als je wilt genieten een lekker stukje vis! Zorg er alleen voor dat je bij de visboer een goede kwaliteit vis haalt en dat je hem thuis lekker kruidt, en je zet ongetwijfeld iets op tafel wat je vrienden en familie ook heerlijk gaan vinden. Ga je voor een zalmfilet voor de grill? Of ga je je eens wagen aan het zelf maken van kibbeling?
En mocht je willen genieten van een heerlijk visje zònder eerst ook nog een kruidenmix te maken, dan zijn er allerlei kant-en-klare kruidenmixen waarmee je binnen no-time een restaurantwaardig gerecht op tafel zet. Zoals de Vis-a-Vis. Of onze speciale kibbeling kruidenmix.
We hopen je met deze blog weer een gezonde dosis inspiratie gegeven te hebben. Zodat jij weer vol goede moed de keuken in kunt duiken. Om zo je familie en vrienden te verrassen met een heerlijk, goed gekruid stukje vis. En vergeet ook vooral jezelf niet. Want je mag ook best jezelf af en toe verwennen! Tot bij een volgende blog, en vooral: eet smakelijk!