We kennen allemaal de uitspraak dat kip het meest veelzijdige stukje vlees is. Een mooi gevonden reclametekst, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Met kip kun je namelijk alle kanten op! Een hele kip uit oven, een kipfiletje grillen, of kipsaté-spiesjes van de BBQ - de mogelijkheden met kip zijn eindeloos.
Kip heeft van zichzelf alleen een redelijk neutrale smaak. Daarom wil je jouw stukje kip natuurlijk goed kruiden om het wèl lekker te maken. Maar hoe pak je zoiets aan? En wil je voor iedere bereidingswijze wel dezelfde kruidenmix gebruiken? Het leukste is natuurlijk om zelf een kruidenmix te maken. Zo heb je helemaal zelf in de hand welke smaak je geeft aan de kip. Ga jij voor de een Oosterse variant? Of laat je je liever inspireren door de Italiaanse keuken? Daarnaast kun je met het samenstellen van je eigen kruidenmix ervoor kiezen om, om welke reden dan ook, eentje zonder zout te maken. Of je kunt bijvoorbeeld èèn van de standaardkruiden - zoals paprikapoeder - weglaten omdat je daar geen grote fan van bent. Wel zo lekker, die vrijheid en flexibiliteit. Maar ook als je even om tijd verlegen zit en liever een kant-en-klare kruidenmix in huis haalt, weten we zeker dat deze blog je op weg kan helpen om een echt lekker stuk kip te bereiden. Lees je mee?
Hieronder nemen we je graag mee in hoe jij het kruiden van een stuk kip kunt aanpakken. We geven je 3 verschillende manieren voor het kruiden en bereiden van kip, waarmee jij hopelijk geïnspireerd wordt om lekker de keuken in te duiken. Daarnaast willen we je met een aantal tips en tricks voldoende munitie geven om van kip naast het meest veelzijdige vooral òòk een lekker stukje vlees te maken!
Een heerlijke manier om kip te bereiden is om hem in zijn geheel in de oven te doen. Een kruidenmix die je hiervoor kunt gebruiken is een mix van paprikapoeder, gedroogde tijm, gedroogde rozemarijn en knoflookpoeder. Doe van al deze kruiden een volle eetlepel in een kommentje, roer het goed door elkaar, en je hebt een stevige basis om van jouw kip een waar feestmaal te maken. Aan deze basis kun je vervolgens een halve eetlepel uienpoeder, zout en zwarte peper toevoegen om de kruidenmix qua smaak te balanceren.
Door daarna een aantal (2) eetlepels olijfolie toe te voegen aan de kruidenmix zul je een soort pasta-achtige consistentie krijgen. Hiermee kan je vervolgens de kip gelijkmatig gaan inwrijven. Een tip van ons: wrijf deze kruidenmix zowel op als onder de huid voor een extra smaakdimensie. Hiermee zorg je ervoor dat de smaken tot diep in de kip kunnen trekken. Ongetwijfeld dat jij hiermee jouw gasten echt gaat verrassen!
Afhankelijk van de grootte van de kip duurt het ongeveer 1,5 uur om hele kip te garen in de oven. Doe dit in een voorverwarmde oven op een temperatuur van 200 graden Celsius, en you’re good to go. Mocht je een thermometer hebben kun je na 1,5 uur even checken of de interne temperatuur van de kip de 75 graden Celsius heeft bereikt. Want dan is ‘ie namelijk gaar. (Tip: steek de thermometer in het dikste gedeelte van de kip, zo kom je nooit voor nare verrassingen te staan.) Heeft de kip een interne temperatuur van 75 graden Celsius? Dan kunnen we aan tafel! Laat hem vervolgens nog wel eventjes rusten voordat je hem aansnijdt zodat alle sappen in de kip behouden blijven, en je hebt zeker weten een gerecht waar jij met volle teugen van kunt gaan genieten met jouw vrienden en familie.
Mocht je niet de tijd hebben om 1,5 uur te wachten op een hele kip uit de oven, of geen zin hebben om de hele kip te ontleden voordat je ervan kunt gaan smullen? Dan kun je natuurlijk ook een kipfiletje grillen in een grillpan. Hiervoor zouden wij bovenstaande kruidenmix iets aanpassen om van jouw kipfilet een waar culinair feestje te maken.
Door een mix te maken van paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, komijnpoeder, zout en zwarte peper heb je een mooie basis voor een heerlijke kipfilet. Om hieraan de aromatische smaak van gedroogde groene kruiden toe te voegen raden wij aan g/oregano-heel, gedroogde tijm en gedroogde basilicum te gebruiken. Krijgt je kipfilet direct een mooi Mediterraans tintje! Net als met de hele kip uit de oven is het handig om aan deze kruidenmix een scheut olijfolie toe te voegen om een egale kruidenpasta te creeëren. En nog een tip van ons, voeg aan deze kruidenpasta ook eens een theelepel honing en citroensap toe; hiermee voeg je zoet en zuur toe om de smaak van de kipfilet een stuk intenser te maken en naar het volgende niveau te tillen.
Wrijf deze kruidenpasta gelijkmatig in de kip over beide kanten van de filet. Daarna is het een kwestie van grillen. 6 tot 8 minuten aan beide kanten in een grillpan op hoog vuur en je kipfilet zou klaar moeten zijn om verder te verwerken in je gerecht. Of om zo te serveren. Wel even checken of de kip van binnen helemaal gaar is natuurlijk, maar dat hoeven we je vast niet te vertellen. En wil je die mooie grillstrepen op je kipfilet? Draai dan je kipfilet slechts èèn keertje om. Naast proeven eet je ook zeker met je ogen, en hoe mooier je kipfilet, hoe lekkerder hij is!
Liever een heerlijk Oosters stukje kip? Dan kun je je eens wagen een het maken van een authentieke kruidenmix voor kipsaté. In deze mix gaan iets meer kruiden dan in de mix voor de hele kip uit de oven of de kipfilet van de grill, maar daar is het resultaat ook zeker naar.
Een mix van kurkumapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, zout en peper vormen de basis van de saté-pasta waarmee je de kip kan gaan insmeren. Voeg vervolgens hieraan nog wat knoflookpoeder, gemberpoeder en uienpoeder toe. Door daarnaast een snuf suiker toe tevoegen krijg je dat heerlijk krokante korstje waar we allemaal zo van houden. In plaats van deze mix enkel aanmengen met olie voegen we daarnaast ook een flinke scheut sojasaus toe, om echt dat Oosterse tintje te geven. En hou je van pittig? Dan kun je aan deze marinade ook een snufje cayenne peper toevoegen. Heerlijk om een beetje extra pit toe te voegen aan jouw kipsaté.
Daarna snijden we de kipfilet of kippendijfilet in blokjes en doen het in een grote schaal. De saté-marinade voegen we daarna toe, waarna we de marinade zo’n 30 minuten zijn werk moeten laten doen. De gemarineerde kipblokjes kun je vervolgens aan saté-prikkers rijgen voor een heerlijke saté-spiesjes van de barbecue. Maar deze blokjes in de pan bereiden kan natuurlijk ook prima! Even op de BBQ of in de pan, en het is smullen geblazen.
Hierboven hebben we je drie tijdloze ideeën gegeven om de volgende keer als je kip gaat bereiden er echt iets lekkers van te maken. Maar soms heb je natuurlijk helemaal geen tijd en zin om zelf een kruidemix te maken. Maar tòch wil je graag een lekker stuk kip eten. Begrijpelijk.
Voor een snellere en eenvoudigere manier voor het kruiden van je kip bieden we daarom in onze shop Rosemary’s Chicken Rub aan! Deze kruidenmix is speciaal gemaakt voor kip, en heerlijk om te gebruiken als jij jouw stukje kip gaat grillen of bereiden op de barbecue. Maar zelfs als je hem gebruikt om een hele kip te kruiden die vervolgens in de oven gaat zul je versteld staan van het resultaat. De gedroogde rozemarijn is de ster in deze kruidenmix, welke is aangevuld met paprikapoeder, knoflookpoeder, komijnpoeder, gedroogde tijm en een snufje chilipoeder voor wat extra pit. Er zit ook zout en suiker in deze kruidenmix, maar uiteraard een stuk minder dan in reguliere rubs om hem zo gezond en natural mogelijk te houden.
Naast Rosemary’s Chicken Rub hebben we ook een aantal meer generieke kruidenmixes voor kip, voor de meest uiteenlopende toepassingen. Zo hebben we de kipkruidenmix exellent voor een echte smaakexplosie, maar ook varianten met een verantwoorde hoeveelheid zout en zelfs een natriumarme versie. Dus zit je om tijd verlegen èn wil je graag zoutarm eten, ook dan kun je bij ons terecht.
Hierboven hebben we je geprobeerd te laten zien dat de mogelijkheden met kip eindeloos zijn. Een hele kip uit de oven, een kipfilet van de grill of heerlijke kipsaté-spiesjes van de BBQ - met kip kun je werkelijke al-le kanten op. Welke variant is jouw favoriet?
Ook als je om tijd verlegen zit hoef je echt niet akkoord te gaan met een flauw kipfiletje. Er zijn voldoende kant-en-klare kruidenmixen die je kunt gebruiken om in een handomdraai een heerlijk stuk kip op tafel te zetten. Probeer daarvoor bijvoorbeeld eens Rosemary’s Chicken Rub. Of de kipkruiden exellent. Zo makkelijk kan het zijn! Ga jij voor een van de kant-en-klare kruidenmixen? De hele kip uit de oven maken met de kruidenmix die wij hebben hierboven hebben benoemd? Of ga je jouw culinaire creativiteit de vrije loop laten en zelf een unieke kruidenmix maken voor het perfecte stukje kip? Wat je ook gaat doen - in ieder geval veel kookplezier.
We hopen je met deze blog wat handige tips en inspiratie gegeven te hebben om weer lekker de keuken in te duiken. Geniet samen met je familie en vrienden van deze heerlijke gerechten, en natuurlijk vooral: eet smakelijk!