Bij Natural Spices is ons doel mensen lekkerder en gezonder te laten eten door middel van de kracht van smaak. Je kunt op geen betere manier smaak toevoegen dan met kruiden en specerijen. De oosterse keuken is toch wel een van de favoriete keukens van onze spicegirl Mari-Jon. Geen verrassing dus dat we vandaag eens kijken wat nu precies Garam Massala is.
Masala betekent letterlijk kruidenmengsel in het Arabisch. Masala wordt veel gebruikt in Zuid-Oost Azie. Het is een mix van droge specerijen ( gemalen of niet) of een pasta. Vaak zijn kaneel, komijn, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat en koriander vaak in wisselende samenstelling terug te vinden in deze mixen. Je hebt bijvoorbeeld chana massala en tikka massala en dus ook Garam Massala.
Hindoestaanse masala is anders dan de indiase versie van dit kruidenmengsel en heeft een kenmerkende gele kleur. Dat komt door de toevoeging van Kurkuma en smaakt ook heel anders dan de Garam Masala.
Garam Masala heeft een diepe, hartige smaak met een fruitige helderheid en peperige tonen. Hoe meer kruiden je in de mix (blend) gebruikt, hoe intenser de smaak. De combinatie van een gerecht met Garam Massala en een kleine schep Yoghurt is echt heerlijk. De kruidenmix is dus niet heet en peperig maar geeft je toch een warm gevoel.
Volgens Ayurveda, een meer dan 5000 jaar oude wetenschap van het leven, begint een gezonder lichaam in je spijsvertering. Om je spijvertering optimaal te laten werken heeft je lichaam gezonde voeding nodig en de juiste warmte. De specerijenmix geeft precies de warmte die het nodig heeft.
Wil je een zelf een mooie mix maken dan kan dat natuurlijk met onze zorgvuldig uitgekozen kruiden en specijeren. Leuk ook om een grote portie te maken in kleine glazen potjes cadeau te doen aan iemand. Wat heb je nodig?:
Mijn all time fave is toch met kip. Bestrooi je gerecht met kokoschaafsel en verse koriander en een schepje yoghurt. Wat ook ontzettend lekker is: is geroosterde bloemkool in de oven met deze heerlijke kruiden. En helemaal heerlijk met herfstig weer is ook is de indiase versie van een bloemkoolsoep. Hieronder het recept:
Ingrediënten
Verhit een scheut olijfolie in een grote pan. Smoor de ui zacht en glazig in 5 minuten. Voeg dan de kurkuma, kerriepoeder en de garam masala toe. Laat 1 minuut meebakken. Snijd de bloemkool in roosjes. Voeg de bouillon en de bloemkool toe. Breng aan de kook. Zet dan het vuur zacht en laat 25 minuten zachtjes koken. Pureer dan de soep met een staafmixer tot een fluwelige egale soep. Voeg zout en peper naar smaak toe. Rooster wat amandelschaafsel in een droge koekenpan. Strooi de amandelen over de soep.
Wij hebben bij Natural Spices twee heerlijke curry mixen gemaakt die zo klaar zijn. Een kruidenmix om vaker te gebruiken is de Hurry Curry mix en we hebben de Hurry Chicken Curry BIO mix, dat is een mix voor een maaltijd van 4 personen. Echt super easy en ook nog eens heerlijk!