Navigatie
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Voor 13.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gecertificeerd FSC 22000 en Riskplaza
  • Niet tevreden? Geld terug!
nl_NL Nederlands (Nederland) nl

5x tips voor zelfgemaakte kruidenmixen

2021-02-23 14:51:17

Een kruidenmix zelf maken is hartstikke leuk, lekker en makkelijk. Overigens ook heel erg gezond, omdat tal van kruidenmixen in de supermarkt helaas nog veel suikers bevatten. Op internet vind je een groot scala aan goede recepten om zelf gezonde kruidenmixen te maken. Maar hoe maak je je kruidenmix op basis daarvan nog nét een beetje beter en lekkerder? Bekende TV-kok London Loy geeft je vijf tips die ervoor zorgen dat je kruidenmixen nog smaakvoller worden en hoe je ze daarna het best kunt gebruiken. 

1. Gebruik een koffiemolen

Dat ene oude koffiemolentje kan weer uit de kast gehaald worden. Juist met een koffiemolen creëer je de lekkerste kruidenmengsels. Gebruik hiervoor hele kruiden en specerijen en laat je verrassen door de smaakexplosie.

2. Gebruik maatlepels

Je kent het misschien wel: in het recept staat "1/8e theelepel" waarna jij deze afmeting maar met een korreltje zout neemt. Of er staat "gebruik één eetlepel", maar goed: de ene eetlepel verschilt van de andere eetlepel, waardoor het lastig in te schatten valt. Er is een oplossing! Gebruik een maatlepel om de hoeveelheden beter af te meten. Door de standaardformaten ben je er altijd zeker van dat je de juiste hoeveelheden gebruikt.

3. Gebruik je kruidenmix voor meerdere gerechten

Heb je de kruidenmix gemaakt en ga je lekker aan de slag? Onthoud de volgende tip: een specifieke kruidenmix hoef je niet per se te gebruiken voor dat ene gerecht. Neem bijvoorbeeld een gehaktkruidenmix. Dit is natuurlijk erg lekker door je gehaktballen, maar wist je dat je deze ook kunt gebruiken als rub? Overigens gebruikt London Loy deze mix heel vaak, dus hij deelt graag het recept met je: halve tl chilivlokken, halve tl himalyazout, halve tl knoflookpoeder, halve theelepel koriander, halve theelepel kerriepoeder, 1,5 theelepel zwarte peper gemalen en 1 theelepel gemberpoeder gemalen

4. Maak de kruidenmix wakker in een pan

Dit heeft misschien een beetje uitleg nodig. Je kunt het zo zien: wanneer je de kruidenmix bewaart, zijn de smaakmakers lekker aan het slapen. Wanneer je de smaakmakers even in een pan opwarmt (dit kan met of zonder olie) en schudt, worden ze wakker. En tada, de smaak komt dan meer naar voren.

5. Bewaar je kruidenmixen luchtdicht en op een donkere plek

Heb je je kruidenmix gemaakt en heb je nog een beetje over? Dan is het zaak dat je het goed bewaart (of toch nog snel opmaakt ;-)). London Loy raadt aan om de kruidenmixen zo'n 3 maanden te bewaren. Op deze manier blijft de smaak krachtig. Wanneer je merkt dat je kruidenmix hard wordt, is het een kwestie van goed schudden. Geen zorgen, je kunt het dus gewoon blijven gebruiken. 

Kies je toch liever voor gemak? Dan zijn onze lekkere, gezonde en makkelijke kruidenmixen echt iets voor jou.