Navigatie
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Voor 13.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gecertificeerd FSC 22000 en Riskplaza
  • Niet tevreden? Geld terug!
nl_NL Nederlands (Nederland) nl

Wanneer voeg je kruiden en specerijen toe in het bereidingsproces? 

2022-05-09 08:30:58

 

Wist je dat het wel degelijk uitmaakt wanneer je kruiden en specerijen toevoegt in het bereidingsproces? Want of je nou die ene smaakmaker aan het begin van het proces toevoegt, of juist aan het einde, het is allemaal van invloed op de smaak van je gerecht. En die smaak willen we natuurlijk op-en-top hebben om gezond eten zo lekker mogelijk te maken. We kunnen ons voorstellen dat je door de vele mogelijkheden misschien niet weet wanneer je welke smaakmakers het beste kunt toevoegen, daarom delen wij graag onze tips met je.

Afhankelijk van het gerecht, de smaakmaker en de vorm 

Allereerst is het goed om te weten dat het moment van toevoegen verschilt per gerecht en afhankelijk is van welke kruiden of specerijen je gebruikt. Daarnaast verschilt het ook in welke vorm je de smaakmaker gebruikt; is dat bijvoorbeeld heel of gemalen, vers of gedroogd? Neem bijvoorbeeld de specerij kaneel. Gebruik je kaneelstokjes? Dan kun je deze het beste aan het begin van het bereidingsproces toevoegen. Gebruik je daarentegen kaneelpoeder? Dan kun je dit ook prima aan het einde toevoegen.  

Gedroogde kruiden 

Bij gedroogde kruiden kun je twee kanten op. Gebruik je kruiden van kwetsbare blaadjes, zoals peterselie, basilicum, koriander of munt? Deze kun je het beste aan het eind toevoegen, omdat de smaken van de kruiden snel kunnen vervliegen bij hoge temperaturen.  

Gebruik je daarentegen droge en harsachtige kruiden zoals tijm, rozemarijn of laurier? Deze voeg je meestal toe aan het begin van het bereidingsproces, omdat de smaak even nodig heeft om los te komen.  

Verse kruiden 

Gebruik je verse kruiden? Voeg deze dan zo laat mogelijk toe om de smaak te bewaren, want wanneer je de kruiden te lang verhit, verlies je de heerlijke smaak. Je kunt de verse kruiden overigens ook heel goed gebruiken als finishing touch van je gerecht. Zo ziet je gerecht er ook nog eens prachtig uit.  

Specerijen 

Specerijen kun je het beste aan het begin toevoegen, bijvoorbeeld met een beetje olie of boter. Door de verhitting in de olie of boter wordt de smaak van de specerij als het ware overgenomen, waardoor deze nog meer tot zijn recht komt in het gerecht.  

Deze tips zijn verder ook heel erg belangrijk... 

Zoals we hiervoor benoemd hebben, kan het soms even duren voordat de smaak loskomt. Wacht dus eventjes voordat je proeft, en voeg daarna - als het nog nodig is - meer toe. Verder is het belangrijk om kruiden en specerijen van goede kwaliteit in huis te hebben, want na een tijd kan de smaak achteruitgaan. Dit verschilt overigens ook per smaakmaker. Om het vervliegen van de smaak tegen te gaan kun je zelf ook hele kruiden en specerijen vermalen in een vijzel of keukenmachine.  

In bovenstaande blog hebben we een paar algemene tips geschreven. Twijfel je toch nog wat het perfecte moment is om jouw favoriete smaakmaker toe te voegen en hoe je 'm het best kunt gebruiken? Dan kun je ons altijd een mailtje sturen en helpen we je verder.