• Consument Consument
  • Bedrijf Bedrijf
  • en English
  • nl Nederlands
  • be Vlaams
Klantenservice
Natural Spices
Homepage Blog Lekker en gezond: hoe jij een heerlijke salade op tafel zet

Lekker en gezond: hoe jij een heerlijke salade op tafel zet

9/8/2023

In de zomer zal je waarschijnlijk vaker zin hebben in een lekker lichte maaltijd. Geen hartige stoofpotten of een goed gevulde pompoensoep, maar een lichte salade is waar je dan vast het eerste aan denkt! En daarnaast is een salade natuurlijk vaak ook gewoon een gezonde en verantwoorde keuze, omdat er een stuk minder koolhydraten en calorieën in zitten dan gerechten met aardappels, pasta of brood. Mits je natuurlijk zelf in de hand houdt waar je de dressing mee maakt, want de meeste kant-en-klare dressings die je in de supermarkt kunt vinden zijn een ware bom van calorieën…


In deze blog willen we je graag een aantal verschillende soorten salades laten zien. En daarbij vertellen we je graag welke kruiden en ingrediënten je hiervoor kunt gebruiken. Allemaal om jou de tools te geven om zelf heerlijke dressings te maken waardoor je zelf in de hand kunt houden wat er allemaal in gaat. Wel zo gezond. Ook als je liever een kant-en-klare mix voor je dressing gebruikt die wèl verantwoord is, willen we je met deze blog op weg helpen. Hopelijk krijg jij door het lezen van deze blog de nodige inspiratie om in de zonnige maanden te genieten van heerlijke zomerse salades, en dat op een lekkere en gezonde manier. Lees je mee?

Drie manieren om een heerlijke klassieke salade te maken

Kruiden voor een authentieke Griekse salade

Als je salade zegt denk je misschien als eerst wel aan een Griekse salade. En dat is ook niet zo gek, want deze salade is alom geliefd en ook gewoon erg lekker, simpel en gezond. Wat een Griekse salade zijn karakteristieke smaak geeft is de dressing. Deze dressing wordt gemaakt met een mix van een hoge kwaliteit olijfolie, een flinke lepel oregano, een theelepel basilicum. De dressing wordt daarna compleet gemaakt met zout en zwarte peper. De smaken van oregano en basilicum zijn echt kenmerkend voor de Griekse keuken, en met het zout en de zwarte peper breng je de frisse ingrediënten waaruit een Griekse salade bestaat echt tot leven.  

De basisingrediënten van iedere Griekse salade zijn tomaat, komkommer, rode ui, feta, en natuurlijk de dressing die je hierboven vindt. En als je zin hebt om uit te pakken kun je deze salade prima aanvullen met olijven, stukjes rode paprika en verse munt. Heerlijk als bijgerecht bij een gezellige barbecue, naast je souvlaki, of bij je pita shoarma. Maar ook als lunch kun je deze Griekse salade natuurlijk prima eten!  

Lekker Noord-Afrikaans: hoe maak je een couscous salade?

Als je bij Griekenland nog iets verder naar het zuiden gaat kom je uit in Noord-Afrika. En ook daar kunnen ze heerlijke salades maken. Alleen doen ze dit vaak niet met groenten als basis. Wat je in Noord-Afrika namelijk regelmatig ziet is dat ze salades maken met couscous als basisingrediënt. Nadat je de couscous bereid hebt kun je allerlei groenten toevoegen. Werkelijk alle combinaties zijn mogelijk. Om het lekker en eenvoudig te houden kun je een goede start maken door tomaat, komkommer, rode ui, paprika en bosui toe te voegen. En naast deze groenten doen ook verse koriander en munt het erg goed in couscous salades! 

Om van deze couscous salade een heerlijke maaltijd te maken heb je natuurlijk een mooie dressing nodig. Deze dressing maken we op basis van olijfolie en citroensap, en hieraan voegen we enkele kruiden toe om de dressing goed op smaak te brengen. Met het toevoegen van komijnpoeder en korianderpoeder geef je een heerlijke Noord-Afrikaanse smaak mee aan de dressing. En door hieraan ook paprikapoeder toe te voegen geef je de salade een mooie rode kleur en een lichte zoetheid die de hartigheid van de komijn en koriander goed balanceert. Uiteraard doen we hier nog zout en zwarte peper bij om de dressing helemaal af te maken. 

Even goed de couscous, verse groenten en de dressing door elkaar husselen en je hebt een heerlijk lichte maaltijd waar je nog alle kanten mee op kan! Gegrilde kip is hierin bijvoorbeeld ook erg lekker. Of laat je inspireren door de Griekse salade en voeg eens olijven en feta toe. Misschien heb jij nog wel andere mooie ideeën om met jouw couscous salade je vrienden en familie echt te verrassen - laat je creativiteit de vrije loop!

Hoe jij een klassieke Italiaanse salade op tafel zet

Of als je liever voor een echte Mediterrane klassieker gaat, kun je nooit fout gaan met een authentieke Italiaanse salade. Rucola, cherrytomaatjes, mozzarella en wat pijnboompitten bij elkaar doen, en je hebt de basis voor een heerlijke authentieke Italiaanse salade. Deze salade breng je vervolgens op smaak met een dressing van olijfolie, balsamico, basilicum, tijm, oregano, peper en zout. Even goed mixen en je hebt een echte Mediterrane salade die het al-tijd goed doet. Serveer hem als bijgerecht bij een pasta, als voorgerecht, of eet hem gewoon lekker als lunch. En zoals we al zeiden: met deze Italiaanse salade kun je nooit de mist in gaan.

Kant-en-klare kruidenmixen voor authentieke, maar ook out-of-the-box salades

Om het nog eenvoudiger voor je te maken kun je natuurlijk ook een gezonde kant-en-klare kruidenmix gebruiken om je salade mee op smaak te brengen. Hiermee maak je binnen no-time een lekkere en verantwoorde lunch of lichte avondmaaltijd. En precies daarvoor hebben we in ons assortiment de zorgvuldig samengestelde Sirtaki mix, die je onder andere kunt gebruiken voor een heerlijke Griekse salade. Meng de Sirtaki mix aan met een beetje olijfolie, azijn en citroensap, en je hebt een dressing waarmee je de wereld aan kan. Wil je een volledige Griekse maaltijd op tafel zetten? Dan kun je in ons assortiment ook de Thessaloniki Tease vinden, waarmee je in een handomdraai een verse tzatziki maakt. Lekker bij een pita shoarma, of natuurlijk om zo te dippen. Makkelijker wordt het niet!

Of wil je eens iets anders proberen? Dan kun je je wagen aan een salade van bloedsinaasappel en venkel, waarvoor je het recept kunt vinden als je op de link klikt. Misschien niet het meest zomerse gerecht, maar echt een prachtige salade die we je niet willen onthouden. Dit gerecht is een echte out-of-the-box combinatie en ook nog eens verrassend lekker. De basis wordt gemaakt door het combineren van venkel, avocado, bloedsinaasappel, geitenkaas en pistachenoten. Deze basis wordt daarna op smaak gebracht met een heerlijke zoete dressing van olijfolie, honing, 2 eetlepels Skinny Vanilly, peper en zout. De Skinny Vanilly die in dit recept gebruikt wordt is een warme, romige smaakmaker vol met gezonde voedingsstoffen, en heerlijk op deze salade, maar bijvoorbeeld ook in je overnight oats. Echt genieten - en dat op een verantwoorde manier!

En, hoe serveer jij hem?

Hierboven hebben we je over de basis voor het maken van drie verschillende salades verteld. Of je nu een Griekse, Italiaanse, of couscous salade wil maken, je hebt nu hopelijk genoeg informatie en inspiratie om lekker de keuken in te duiken! En kende je de out-of-the-box combinatie van bloedsinaasappel en venkel al? Als jij deze salade gaat maken zijn we enorm benieuwd wat jij ervan vindt! Wij zijn in ieder geval fan van dit prachtige recept van London Loy. 

Hoe eet jij je salade het liefst? Als bijgerecht bij een barbecue met je vrienden en familie? Of lekker als lunch of lichte avondmaaltijd? Hoe en wanneer je hem ook gaat eten, we hopen dat je met deze blog weer voldoende munitie hebt om van jouw volgende salade een heerlijke maaltijd te maken. Geniet ervan, en natuurlijk bovenal: eet smakelijk!

Categoriëen

  • Alle categoriëen
  • Vacatures
  • Nieuws
  • Kruiden en specerijen
  • Conserveren

Volg ons op

  • FSSC
  • Payment methods
© 2025 Natural Spices. Alle rechten voorbehouden.