Steeds meer mensen eten tegenwoordig vegetarisch of veganistisch. Zij weten dat je om een heerlijk, voedzaam gerecht op tafel te zetten echt geen vlees nodig hebt. Wat je echter wèl nodig hebt om een goede, voedzame maaltijd op tafel te zetten voor jezelf, je familie en je vrienden zijn kwalitatief goede ingrediënten. En natuurlijk de juiste kruiden om deze ingrediënten een heerlijke touch te geven. Met de juiste kruiden kun jij namelijk ook van jouw groenten de ster van de show maken.
In deze blog nemen we je mee in 3 verschillende bereidingswijzen en manieren van kruiden om een heerlijk gerecht vol groenten op tafel te zetten. Ongetwijfeld dat je hier inspiratie uit kunt halen als jij vanavond weer de keuken in duikt. En ook als je even geen tijd hebt, omdat je naast gezond en lekker eten al genoeg ballen in de lucht houdt, benoemen we verderop in deze blog een aantal kant-en-klare kruidenmixen waarmee je binnen no-time een heerlijk gerecht op tafel zet waarin groenten de show stelen. Benieuwd? Lees dan snel verder!
Misschien wel de lekkerste manier om groenten te bereiden is door ze te roosteren in de oven. De smaken van de groenten komen door het roosteren echt naar boven, misschien nog wel meer dan bij het koken of bakken. En daarnaast is het ook nog eens supereenvoudig. Groenten snijden, even besprenkelen met wat olie en een goede kruidenmix, 20 minuutjes in een oven op 200 graden en je kan aan tafel.
Maar wat is dan een goede kruidenmix? Dat hoeft ook echt niet moeilijk te zijn. Een mix van gedroogde tijm, gedroogde rozemarijn en gedroogde basilicum is een heerlijke combinatie om jouw geroosterde groenten goed op smaak te brengen. En deze mix vul je daarna uiteraard aan met zwarte peper en zout. Voordat de groenten de oven in gaan is het een kwestie van de kruidenmix gelijkmatig over de groenten verdelen. Met de gedroogde kruiden geef je een heerlijke mediterrane twist aan de groenten, en met de zwarte peper en het zout worden de natuurlijke smaken echt naar boven gehaald. Wie gezegd heeft dat groenten saai zijn heeft het toch echt fout…
Nog een kleine tip van ons: als je wil dat je groenten allemaal evenlang nodig hebben om gaar te worden, zorg dan dat je de stukken waarin je de groenten snijdt ongeveer even groot zijn. Zo zullen ze allemaal ongeveer dezelfde tijd nodig hebben om gaar te worden. Daarnaast wil je de groenten niet te dicht op elkaar leggen als je ze gaat roosteren in de oven. Zo hebben je groenten alle ruimte die ze nodig hebben om te roosteren en worden ze gelijkmatig gaar. Je wilt natuurlijk niet dat de ene groente al bijna verbrand is en dat de andere nog wel even nodig heeft om gaar te worden… Door je groenten de ruimte te geven, te blijven checken tijdens het roosteren en af en toe om te husselen voorkom je dat.
Met deze geroosterde groenten zet je iets op tafel wat jouw familie en vrienden ongetwijfeld lekker gaan vinden. En je zal zien dat je kids ineens wèl hun bordje groenten kunnen leeg eten!
Naast de geroosterde groenten uit de oven is er een stuk snellere is minstens net zo lekkere manier om jouw groenten heerlijk te bereiden. Door groenten op Oosterse wijze te roerbakken krijg je namelijk een heerlijk gezond en compleet gerecht. Maar welke kruiden gebruik je daarvoor?
Door een kruidenmix te maken van gemalen gember, knoflookpoeder, komijn, paprikapoeder, kurkuma, koriander en chilivlokken krijg je een echt Oosterse mix waarmee je die authentieke Zuid-Oost Aziatische smaak aan je groenten geeft. Een snuf zwarte peper en zout om deze kruidenmix compleet te maken, even goed door elkaar roeren, en je hebt een kruidenmix waarmee je de wereld aan kan. Een mooie combinatie groenten van bijvoorbeeld broccoli, wortel, paprika en champignons doet het altijd goed. Of probeer eens een authentieke Aziatische groentencombinatie van sugarsnaps, babymais en shiitake - ook heerlijk!
Als jij jouw combinatie van groenten gesneden hebt en je de kruidenmix in de aanslag hebt kunnen we beginnen. Stap èèn is om je wokpan op hoog vuur te verhitten. Als je wok goed heet is doe je een paar eetlepels olie in de wok. Zie je een beetje rook ontstaan? Dat is het teken dat de wok heet genoeg is en de groenten in de wok kunnen. Strooi vervolgens de kruidenmix over de groenten. Daarna is het een kwestie van 3 tot 5 minuten roerbakken op hoog vuur tot de groenten gaar zijn maar nog net wel een beetje bite hebben, zo vinden wij geroerbakte groenten het lekkerst. Wanneer je groenten klaar zijn, kun je zo serveren als bijgerecht, of toevoegen aan rijst, noodles of quinoa voor een complete maaltijd. Heerlijk gezond èn smaakvol! Voor welke combinatie van groenten ga jij?
Bij barbecueën denken veel mensen direct aan een stukje vlees, maar dat is natuurlijk nergens voor nodig. Ook groenten zijn heerlijk van de barbecue! Lekker met je vrienden en familie genieten in de tuin met een drankje, en de barbecue verder het werk laten doen. Twee topgerechten om op de barbecue te maken zijn gepofte aardappels en gegrilde maïskolven. Als je even de tijd hebt (wat natuurlijk vaak tijdens het barbecueën geen enkel probleem is) raden we je aan een van deze twee - of beide - gerechten eens te proberen!
Voordat ze op de barbecue gaan is het goed om de maïskolven in te smeren met wat gesmolten boter of olie en een mix van knoflookpoeder, gedroogde peterselie en gerookt paprikapoeder. Wikkel ze daarna in aluminiumfolie en gril ze op de barbecue tot ze zacht en licht geschroeid zijn. Met een half uurtje zijn je maïskolven klaar. Lekkerder dan dat heb je een maïskolf nog nooit geproefd - beloofd.
En als je toch de tijd neemt om maïskolven klaar te gaan maken kun je je barbecue verder vullen door gepofte aardappels te gaan maken. Plus dat een gepofte aardappel met een maïskolf een heerlijke combinatie is! Prik een aantal gaten in de aardappels en wikkel ook deze in alumiumfolie. Leg ze naast de maïskolven en laat ze poffen tot ze zacht zijn. Ook dit duurt meestal een half uurtje. Wanneer ze klaar zijn is het een kwestie van op smaak brengen met zwarte peper en zout. En met een snuf kerriepoeder en chilivlokken kun je een heerlijke twist geven aan je gepofte aardappel, waarna het geheid smullen is geblazen. Zo kun je tijdens het barbecueën op een gezonde, verantwoorde manier met je vrienden en familie genieten!
Ook als je geen zin en tijd hebt om zelf een kruidenmix te maken voor je groenten zijn er genoeg mogelijkheden. Wij hebben ons uiterste best gedaan op de Habibi Veggie, een kruidenmix waarmee jij jouw groenten een heerlijke Midden-Oosterse twist geeft. Deze zorgvuldig samengestelde kruidenmix is een mix van gemberpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, komijnpoeder, uisnippers, kurkumapoeder, knoflookpoeder, gedroogde peterselie en zout. 100% natuurlijk, duurzaam verpakt en uiteraard met minder zout dan reguliere kruidenmixen. Met de Habibi Veggie geef jij een heerlijke Midden-Oosterse smaak aan jouw groenten, en dat binnen een handomdraai. Maar pas wel op met deze kruidenmix, want je wilt je groenten straks nooit meer zònder de Habibi Veggie kruidenmix…
Of misschien ben je na het lezen van deze blog wel geïnspireerd om aardappels te poffen op de barbecue. Of toch iets eenvoudiger: aardappelschijfjes bakken? Probeer dan eens Pablo’s Potato! Dit is een authentieke mix van cajunkruiden, waarmee jij die echte Southern Amerikaanse smaak in huis haalt en meegeeft aan je gepofte of gebakken aardappels. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is Pablo’s Potato, en niets anders. Superhandig, toch?
Het maakt niet uit op wat voor manier je jouw aardappels gaat bereiden, met Pablo’s Potato maak je van jouw aardappels binnen een mum van tijd een culinair feestje. En dat op een gezonde, verantwoorde manier. Zo kun jij echt jouw vrienden en familie gaan verrassen! In deze kruidenmix zitten uisnippers, paprikapoeder, cayennepeper, knoflookpoeder, gedroogde rozemarijn, gedroogde oregano, gedroogde tijm en peper en zout. Allemaal om op een eenvoudige manier die heerlijke cajunsmaak te kunnen geven aan de aardappels. Het maakt niet uit of je ze gaat bereiden in de oven, koekepan, airfryer of gaat poffen op de barbecue, Pablo’s Potato helpt je uit de brand.
Voor diegenen die zeggen dat groenten saai zijn, hebben we hopelijk kunnen laten zien dat dat de grootste onzin is. Met de juiste kruiden kun jij van jouw groenten namelijk net zo goed een feestje maken. Of je nu je groenten wilt gaan grillen in de oven, liever groenten roerbakt op Oosterse wijze of aardappels gaat poffen op de barbecue, met een goede kruidenmix kun je echt jouw eigen touch geven aan het gerecht.
En om het nog makkelijker en minstens net zo lekker te maken hebben we de kant-en-klare Habibi Veggie en Pablo’s Potato laten zien. Allebei zorgvuldig samengestelde kruidenmixen om jouw groenten op een gezonde en verantwoorde manier een heerlijke touch te geven. Zoals we hierboven ook al zeiden moet je wel oppassen, want straks wil je geen groenten meer eten zònder een van deze kruidenmixen… Maar, omdat in onze kruidenmixen minder zout gaat dan andere mixen en alles is gemaakt met 100% natuurlijke kruiden kun je dit met een gerust hart dagelijks gebruiken, dus wees ook niet te bang!
Duik jij zelf de keuken in om je eigen kruidenmix te maken? Of ga je voor een lekkere en verantwoorde kant-en-klare kruidenmix zoals de Habibi Veggie? Met deze blog hebben we je hopelijk weer voldoende inspiratie en waardevolle tips gegeven om ook van groenten de volgende keer echt een culinair feestje te maken. Geniet ervan, en natuurlijk vooral: eet smakelijk!