• Consument Consument
  • Bedrijf Bedrijf
  • en English
  • nl Nederlands
  • be Vlaams
Klantenservice
Natural Spices
Homepage Blog Chimichurri: hoe maak je het met gedroogde kruiden?

Chimichurri: hoe maak je het met gedroogde kruiden?

23/11/2023

Chimichurri: hoe maak je het met gedroogde kruiden?

Als je eens in een Argentijns restaurant hebt gegeten heb je het ongetwijfeld voorbij zien komen: chimichurri. De Zuid-Amerikanen zijn dol op hun stukje vlees, en al helemaal als ze het afmaken met chimichurri, hun favoriete saus. En dat is niet zo vreemd, want chimichurri geeft een extra dimensie aan alles wat van de barbecue of de grill komt. Naast dat chimichurri een heerlijk levendige smaak toevoegt aan een stukje vlees, kun je het voor veel meer doeleinden gebruiken en is het eenvoudig om te maken! 


Waar chimichurri traditioneel gezien bereid wordt met verse kruiden, kun je ook erg goed gedroogde kruiden gebruiken voor het maken van een minstens net zo lekkere chimichurri. Handig als je geen verse kruiden voorhanden hebt, of het voor jezelf nòg makkelijker wilt maken! In deze blog nemen we je mee in wat chimichurri precies is en hoe je het kunt maken met gedroogde kruiden. Hiermee til je je volgende barbecue of avondje dineren met vrienden en familie geheid naar het volgende niveau. Laten we beginnen!

Chimichurri

Wat is chimichurri?

Voordat we in het recept duiken is het goed om even stil te staan bij wat chimichurri precies is en waar het vandaan komt. Zoals we al zeiden is chimichurri vooral populair in Zuid-Amerika, en dan met name in Argentinië en Uruguay. Ze houden daar van barbecueën en serveren hun stukje vlees eigenlijk altijd met chimichurri als bijgerecht. 

Er zijn twee varianten chimichurri: chimichurri rojo (de rode variant) en chimichurri verde (de groene variant). De groene variant is veruit het bekendst en zo zal je het waarschijnlijk ook kennen. Daarom staan we vandaag vooral stil bij chimichurri verde. 

Waar de naam chimichurri vandaan komt weet eigenlijk niemand zeker. Er doen verschillende verhalen de ronde, waaronder dat het een verbastering zou zijn van het Baskse woord tximitxurri, wat vrij vertaald ‘een mix van dingen zonder specifieke volgorde’ betekent. Ook is er een verhaal dat het zou komen van het Engelse Jimmy’s Curry, maar ook hiervan kunnen we niet met zekerheid zeggen dat dit het echte verhaal is. Maar afijn, waar de naam vandaan komt maakt ook niet zoveel uit, het gaat uiteindelijk natuurlijk om de smaak! Laten we daarom snel doorgaan naar het recept.

Hoe maak je chimichurri met gedroogde kruiden?

Eerder zeiden we al dat chimichurri traditioneel gezien gemaakt wordt met verse kruiden. Echter, door gedroogde kruiden te gebruiken kan je een chimichurri maken die minstens zo lekker is. En het gebruik van gedroogde kruiden maakt het bereidingsproces een stuk makkelijker en sneller! 

Wat je hiervoor nodig hebt zijn de volgende ingrediënten:

  • 4 eetlepels gedroogde peterselie
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum
  • 3 fijngehakte teentjes knoflook
  • 1 theelepel rode pepervlokken (naar smaak toevoegen!)
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

(In bovenstaande ingrediëntenlijst hebben we een aantal gedroogde kruiden genoemd. Hiervoor heb je de keuze tussen de normale en biologische variant. Wij snappen dat deze keuze niet altijd even makkelijk is. Daarom kun je in de volgende blog meer lezen over wat precies het verschil is tussen biologische en normale kruiden, zodat jij zelf een weloverwogen keuze kunt maken!) 


En dan hier het recept voor een authentieke chimichurri verde:

  1. Als je gedroogde kruiden gebruikt, kun je ze van tevoren ‘activeren’ door ze in een kleine hoeveelheid heet water te laten weken. Als je deze stap onderneemt is het wel belangrijk om de kruiden goed te laten uitlekken. Omdat de marinade uiteindelijk een emulsie wordt van olijfolie en azijn, kan het overtollige water ervoor zorgen dat de emulsie breekt. Daarom is het uitlekken van de geweekte kruiden enorm belangrijk. 
  2. Stap 1 is optioneel. Of je kruiden geactiveerd hebt of niet, nu is het tijd om de gedroogde peterselie, gedroogde oregano en gedroogde basilicum te mengen in een grote kom.
  3. Hak vervolgens de knoflook fijn en voeg bij de gedroogde kruiden. Daarna kun je naar smaak de rode pepervlokken toevoegen. Traditioneel gezien hoort een pitje er in, maar mocht je niet van pittig eten houden kun je het natuurlijk weglaten. 
  4. Giet vervolgens de rode wijnazijn over de kruiden en roer het geheel goed door.
  5. Daarna is het tijd om van de chimichurri een echte marinade te maken. Dit doe je door langzaam de olijfolie toe te voegen terwijl je goed blijft roeren. Hiermee maak je van de chimichurri een emulsie, zoals je die wellicht ook kent van een dressing voor een salade.
  6. Als je tevreden bent met de consistentie van de chimichurri breng je de marinade verder op smaak met zout en peper. Blijf tijdens het op smaak brengen altijd goed proeven! En nog een tip van ons: voeg zout en peper altijd in kleine hoeveelheden toe. Je kan altijd nog zout en peper toevoegen, maar nooit meer uit je chimichurri halen. Houd er wel rekening mee dat de smaak van gedroogde kruiden net iets anders kan zijn dan die van verse kruiden, maar het resultaat zal ongetwijfeld heerlijk zijn. Daarnaast is dit recept bij uitstek eentje om mee te experimenteren. Probeer verschillende verhoudingen en pas het recept aan naar jouw voorkeur!

Wanneer je het recept gevolgd hebt zal je een prachtige chimichurri hebben, klaar om gebruikt te worden. Maar waar kan je het eigenlijk allemaal voor gebruiken?

Hoe gebruik je chimichurri?

Net als bij het recept met verse kruiden kun je deze gedroogde kruiden chimichurri perfect gebruiken als saus voor gegrild vlees. Daarom staat het natuurlijk bekend: als saus voor gegrild vlees, wat wordt toegevoegd vlak voor het serveren.

Echter, chimichurri kun je ook goed gebruiken om vlees in te marineren. Smeer het vlees (rund, varken en kip werkt allemaal erg goed!) in met de chimichurri, en laat de marinade vervolgens een tijdje (>1 uur) zijn werk doen in de koelkast. Hiermee geef je de marinade de kans om goed in het vlees te trekken, waarmee je een heerlijke smaak toevoegt aan het stuk vlees. 

Als je de chimichurri nog iets verdunt met olijfolie, kun je het zelfs gebruiken als dressing voor een salade. Voornamelijk aan groene salades voegt een dressing van chimichurri een heerlijke kruidige en frisse smaak toe, echt het proberen waard! 

En hoewel chimichurri traditioneel gebruikt wordt als saus bij gegrild vlees, kun je ook als vegetariër je hart ophalen! Ook bij geroosterde of gegrilde groenten kun je chimichurri namelijk goed gebruiken om een mooie levendige smaak toe te voegen. Lekker veelzijdig, hé?

Heerlijke Zuid-Amerikaanse levendigheid

Met deze blog hebben we je meegenomen in de wereld van chimichurri, het veelzijdige Zuid-Amerikaanse bijgerecht. Je hebt kunnen lezen hoe je het maakt met gedroogde kruiden, en ook allerlei verschillende manieren waarop je het kunt gebruiken. Als saus, marinade, en zelfs als dressing voegt chimichurri echt een extra dimensie toe aan je gerechten. 

Zoals we tijdens het geven van het recept al zeiden; probeer eens te spelen met de verhoudingen van het recept. Door te experimenteren met de verhoudingen, terwijl je tijdens het proces goed blijft proeven, kun je jouw eigen unieke chimichurri creëren, die perfect is voor jou. 

Of je nu houdt van een heerlijke steak of liever een vegetarische barbecue of diner organiseert, chimichurri kan eigenlijk niet ontbreken. Dit bijgerecht is veelzijdig, makkelijk te maken, en voegt een smaak toe waar je U tegen zegt. Hiermee blaas je je gasten ongetwijfeld om ver! Geniet van de heerlijke Zuid-Amerikaanse levendigheid, die je eenvoudig in huis haalt door een chimichurri te maken met gedroogde kruiden. Geniet ervan en eet smakelijk! 

Categoriëen

  • Alle categoriëen
  • Vacatures
  • Nieuws
  • Kruiden en specerijen
  • Conserveren

Volg ons op

  • FSSC
  • Payment methods
© 2025 Natural Spices. Alle rechten voorbehouden.