• Consument Consument
  • Bedrijf Bedrijf
  • en English
  • nl Nederlands
  • be Vlaams
Klantenservice
Natural Spices
Homepage Blog Listeria monocytogenes in voedingsproducten enorm toegenomen

Listeria monocytogenes in voedingsproducten enorm toegenomen

20/8/2020

Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van producten. De NVWA controleert of bedrijven de juiste maatregelen nemen om gevaren voor consumenten te voorkomen.

Omschrijving

Listeria’s zijn bacteriën die overal in de natuur voorkomen. Er zijn meerdere soorten listeria. Van één soort, Listeria monocytogenes, kun je ziek worden. Soms zijn de klachten mild zoals milde griepverschijnselen. Maar het kan ook hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, diarree en misselijkheid veroorzaken. Voor enkelen kan de bacterie gevaarlijker zijn en zij worden dan erger ziek (Bron: Voedingscentrum). De incubatietijd verschilt per persoon en is afhankelijk van de klinische vorm. Vooral zwangeren, pasgeboren baby's, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem lopen meer risico bij bestemming met listeria. Listeria monocytogenes is verboden in zuigelingenvoeding en medische voeding. Deze bacterie kan de voedselinfectie listeriose veroorzaken. De kans op besmetting met listeria is erg klein.

MAAR, het aantal teruggeroepen voedingsproducten vanwege de ziekmakende listeria bacterie is de afgelopen tijd enorm toegenomen. In de afgelopen 365 dagen stond de teller op veertien, terwijl het jaar ervoor maar vier meldingen telde.

Dat blijkt uit de meldingen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op de eigen site heeft geplaatst. De toename is te wijten aan de levensmiddelenindustrie die nog te slordig werkt, aldus experts op het gebied van voedselveiligheid. ,,De industrie heeft zijn zaken niet op een rijtje'', zegt Rijkelt Beumer, emeritus hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie. ,,Er komen de komende tijd ongetwijfeld nieuwe besmettingen bij.''

Veiligheid

Listeria komt het meest voor in levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Maar ook plantaardige producten kunnen ermee besmet zijn. Risicoproducten zijn vooral langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Goed koken, bakken en braden doodt dus de listeria-bacterie. Listeria overleeft hoge temperaturen boven de 70 °C namelijk niet. 

Gerookte vis, zachte schimmelkazen en gekookte, gesneden vleeswaren worden het meest in verband gebracht met listeria. Andere risicoproducten zijn overige vleeswaren, gekoelde paté, hotdogs, gekoelde sandwiches en koelverse kant-en-klare gerechten zoals rauwkostsalades.

Listeria vermenigvuldigt zich goed in een vochtige omgeving, maar overleeft ook droge omstandigheden en in de diepvries. In tegenstelling tot andere bacteriën kan listeria groeien in een koud en vochtig klimaat zoals de koelkast. De temperatuur is wel van invloed op de groeisnelheid. Bij 4 °C groeit listeria minder hard dan bij 7 °C. Het is dan ook belangrijk om gekoelde producten, zoals vleeswaren, paté en kant-en-klaarmaaltijden, te bewaren in een goed afgestelde koelkast van 4°C.

Listeria remmer: Venda

Voor het Listeria probleem hebben wij het product Venda (Listeria remmer en kleurbehouder) ontwikkeld. Meer info over gebruik en dosering kunt u vinden op: /venda-listeria-groeiremmer-kleurbehouder.html

 

Categoriëen

  • Alle categoriëen
  • Vacatures
  • Nieuws
  • Kruiden en specerijen
  • Conserveren

Volg ons op

  • FSSC
  • Payment methods
© 2025 Natural Spices. Alle rechten voorbehouden.