Vandaag willen we het met je hebben over èèn van de populairste kruiden ter wereld: paprikapoeder. Dit kruid komt van oudsher uit Spanje, maar wordt tegenwoordig in allerlei gerechten over de hele wereld gebruikt. Zo zie je paprikapoeder niet meer alleen in een paëlla, maar ook in hummus, chili con carne en op je gevulde eitje.
Paprikapoeder kunnen we grofweg onderverdelen in twee varianten, “gewoon” paprikapoeder en gerookte paprikapoeder. En hoewel de meesten uit de naam wel kunnen afleiden wat het verschil tussen deze twee is, krijgen we nog vaak de vraag wat nou precies de nuances zijn. Op welke vlakken verschillen de twee van elkaar? En wanneer gebruik je welke variant? Begrijpelijke vragen, waarom we deze blog gaan aangrijpen om ze een voor een te beantwoorden. Na het lezen van deze blog weet je dus precies hoe “gewoon” en gerookte paprikapoeder van elkaar verschillen en in welke gerechten je welke variant het beste kunt gebruiken. Lees mee!
Om te beginnen vertellen we je graag wat paprikapoeder is en hoe het gemaakt wordt. Paprikapoeder wordt gemaakt van gemalen gedroogde paprika’s. De paprika’s die gebruikt worden om paprikapoeder te maken zijn echter niet de paprika’s die wij normaal kopen in de supermarkt of bij de groenteboer, maar hun langwerpige broertje. Deze langwerpige paprika’s groeien enkel goed in een warm en droog klimaat, waarom we ze hier niet zo vaak tegenkomen. Ze komen uit dezelfde familie als de Spaanse peper, maar zijn milder van smaak.
Na de oogst worden de paprika’s gedroogd, waarna de steeltjes en zaadlijsten verwijderd worden. Daarna is het een kwestie van het malen van het vruchtvlees, en voila, je hebt paprikapoeder.
Waar voor de productie van “gewoon” paprikapoeder de paprika’s na de oogst gedroogd worden in een droogoven of door ze op te hangen, ziet het proces om gerookte paprikapoeder te maken er net even anders uit. Om gerookte paprikapoeder te maken heb je namelijk drooggerookte paprika’s nodig. Na de oogst worden de paprika’s daarom dagenlang gerookt boven een vuur van eikenhout. Hierdoor worden de paprika’s gedroogd en krijgen ze die kenmerkende rokerige smaak.
Als de paprika’s de juiste droogte bereikt hebben, worden de drooggerookte paprika’s ontdaan van hun steeltjes en zaadlijsten, waarna het vruchtvlees wederom vermalen wordt.
Door het verschil in het productieproces van de twee varianten, verschillen “gewone” en gerookte paprikapoeder van elkaar qua zowel smaak als kleur. Zo heeft gerookte paprikapoeder een intensere en rokerige smaak, terwijl het gewone paprikapoeder een mildere, vaak zoetere paprikasmaak heeft.
En hoewel dit de typische kenmerken zijn, is de specifieke smaak van het paprikapoeder dat je gebruikt sterk afhankelijk van het soort paprika dat gebruikt is om het poeder te maken. Omdat de paprika’s die gebruikt worden voor paprikapoeder uit dezelfde familie als de Spaanse peper komen, zijn er naast zoete ook pittigere paprikapoeders te verkrijgen.
Maar wanneer gebruik je nu welke variant? Als je puur voor de paprikasmaak paprikapoeder gebruikt, kun je het beste de reguliere variant gebruiken. Hiermee voeg je een milde paprikasmaak toe aan je gerechten. Als je liever iets meer kick en die rokerige dimensie wilt toevoegen aan je gerecht, kun je het best gerookte paprikapoeder gebruiken. Gerookte paprikapoeder is vaak iets pittiger dan “gewoon” paprikapoeder, dus ga daarvoor als je gerecht wel een beetje pit kan gebruiken.
Ook kun je in de kleur een klein verschil zien. Iedere paprikapoeder zal rood zijn. Toch is regulier paprikapoeder wat donkerder dan het vaak felrode gerookte paprikapoeder. Wil je dus graag een toffe rode kleur toevoegen aan je gerecht? Ga dan voor gerookt paprikapoeder! In de Indiase keuken wordt dit daarom vaak gebruikt om curry’s een mooie rode kleur te geven
Zowel gewoon als gerookte paprikapoeder kun je in veel verschillende gerechten gebruiken, daarom is dit een van onze favoriete spices! Ondanks dat je het in veel keukens gebruikt ziet worden is zowel gewoon als gerookt paprikapoeder typisch Spaans, waarom we je hieronder willen meenemen in twee heerlijk Spaanse gerechten.
Het eerste gerecht wat we je willen laten zien is een hartig vegetarisch gerecht boordevol groenten, wat ook nog eens rijk van smaak is. Door aardappels te koken in een smaakvolle tomaten- en paprikasaus creëer je een gerecht waarmee je van die ‘saaie’ aardappel echt iets moois kunt maken.
Om te beginnen fruiten we een gesnipperd uitje en 2 fijngehakte tenen knoflook aan in olijfolie in een grote pan. Wanneer je keuken is gevuld met de heerlijke geur van ui en knoflook, bakken we 4 in blokjes gesneden aardappels kort mee. Na een paar minuten voegen we 1 rode en 1 groene paprika toe, allebei in blokjes gesneden.
Wanneer de paprika’s zacht zijn doen we 1 blik tomatenblokjes in de pan, waarmee we het vocht toevoegen om de aardappels in te laten sudderen. Om dit groentemengsel vervolgens op smaak te brengen gaan we enkele kruiden toevoegen. Hiervoor nemen we 2 theelepels paprikapoeder, 1 theelepel gedroogde oregano en 1 theelepel gemalen komijn. Roer het mengsel vervolgens goed door en laat het 20 tot 25 minuten sudderen op laag vuur met de deksel op de pan.
Wanneer je na 20 tot 25 minuten de deksel van de pan haalt, is het tijd om te proeven. Voeg vervolgens naar smaak zout en zwarte peper toe. En vind je dat het gerecht nog wel wat spice kan gebruiken? Voeg dan gewoon nog wat extra kruiden toe! Eventueel kun je het gerecht nog garneren met fijngehakte verse peterselie, om de Papas à la Riojana compleet te maken. En daarna? Genieten geblazen! Als je van hartig houdt is dit echt comfortfood. En nog gezond ook.
En dan nu een gerecht waarin gerookte paprikapoeder een hoofdrol speelt: Chorizo al Vino Tinto. In essentie is dit de Spaanse variant van een Franse “coq au vin”, waarin de rokerige, intense smaak van het gerookte paprikapoeder prachtig tot zijn recht komt.
De eerste stap voor het maken van Chorizo al Vino Tinto is het aanbakken van de chorizo. Snijd de chorizo (in dit recept gebruiken we ongeveer 300 gram) hiervoor eerst in blokjes, waarna je het in een hete, droge pan doet. Olie is niet nodig, omdat chorizo van zichzelf al voldoende vet bevat. Wanneer de blokjes chorizo aan beide kanten bruin en een beetje knapperig zijn, kun je ze met een schuimspaan uit de pan vissen en laten uitlekken op keukenpapier.
In de olie die de chorizo heeft achtergelaten in de pan bakken we vervolgens een gesnipperd uitje, 2 fijngehakte tenen knoflook en een rode en groene paprika toe, beide in reepjes gesneden. Als de groenten zacht zijn brengen we ze op smaak met 2 theelepels gerookte paprikapoeder, zwarte peper en zout. Ook voegen we een laurierblaadje toe.
Doe vervolgens de gebakken chorizo weer in de pan, waarna we 300 ml rode wijn toevoegen. Gebruik hiervoor niet een al te dure wijn, omdat we de meeste smaken uit de wijn gaan koken. Zonde van die dure wijn anders… Het geheel laten we tussen de 25 en 30 minuten sudderen, totdat de saus de gewenste dikte heeft. Blijf ondertussen proeven, zodat je naar eventueel nog naar smaak zout, zwarte peper en gerookte paprikapoeder kunt toevoegen.
Wanneer de dikte van de saus en de smaak naar wens zijn, hoef je enkel nog het laurierblad te verwijderen, waarna de Chorizo al Vino Tinto geserveerd kan worden! Eventueel kun je ook dit gerecht garneren met fijngehakt peterselie, maar dat is natuurlijk helemaal aan jou. Deze Chorizo al Vino Tinto is heerlijk als hoofdgerecht of als tapas. Serveer hem met brood, zodat jij en je gasten lekker kunnen dippen in deze smaakvolle, rijke saus. Geniet ervan!
In deze blog hebben we je meegenomen in de wereld van paprikapoeder, zowel de “gewone” als de gerookte variant. En hoewel ze met dezelfde paprika gemaakt worden, is het productieproces net even anders, waardoor de smaak en kleur wel degelijk verschilt. Deze typisch Spaanse smaakmakers zijn tegenwoordig over de hele wereld geliefd, waarom je het in veel gerechten ziet terugkomen. Van chili con carne tot over een gevuld eitje, van Papas a la Riojana tot Chorizo al Vino Tinto.
We hopen met deze blog je kennis over wat je dagelijks in de keuken gebruikt weer wat opgekrikt te hebben, waarmee jij de verantwoorde keus kunt maken. Wij zijn van mening dat gezond en smaakvol hand in hand gaan, waarom we je graag meer vertellen over verschillende kruiden en hoe je ze gebruikt. Zo heb jij de munitie om dag in dag uit maaltijden op tafel te zetten die zowel gezond als een feestje om te eten zijn. Geniet van de heerlijke smaak van zowel “gewoon” als gerookte paprikapoeder–eet smakelijk!