Navigatie
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Voor 13.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gecertificeerd FSC 22000 en Riskplaza
  • Niet tevreden? Geld terug!
nl_NL Nederlands (Nederland) nl

Wat is het verschil tussen "gewone" paprikapoeder en gerookte paprikapoeder?

2021-05-09 13:19:26

In onze webshop vind je twee soorten paprikapoeder terug: "gewone" paprikapoeder en gerookte paprikapoeder. Maar hoe wordt zoiets eigenlijk gemaakt en wat zijn nu eigenlijk de verschillen hiertussen? In deze blog lees je meer over deze heerlijke spices (letterlijk! ;-)) en in welke gerechten je ze zoal kunt gebruiken.

Paprikapoeder: hoe wordt het gemaakt?

Om te beginnen…paprikapoeder wordt gemaakt van gemalen gedroogde paprika’s. Toch zijn dit niet de paprika’s zoals wij ze kennen, maar een speciale soort paprika. Het zijn als het ware langewerpige paprika's die lijken op puntpaprika's. Na het drogen worden de steeltjes en zaadlijsten verwijderd en wordt het vruchtvlees vermalen tot paprikapoeder. Gerookte paprikapoeder wordt gemaakt van speciale peperachtige paprika’s welke eerst dagenlang worden gerookt (yes, it’s in the name). Dit gebeurt boven een vuur van eikenhout. Hebben ze de juiste droogte bereikt, dan worden wederom de steeltjes en zaadlijsten verwijderd en wordt het vruchtvlees vermalen tot gerookte paprikapoeder.

Verschillen qua smaak en kleur

Gewone en gerookte paprikapoeder verschillen van elkaar qua smaak en kleur. Zo heeft gerookte paprikapoeder een intensere en rokerige smaak, terwijl de gewone paprikapoeder een meer milde, neutrale smaak heeft. Wanneer je een beetje spice in je gerechten wilt, kun je het beste gerookte paprikapoeder gebruiken. Wil je een milde spice smaak, dan kun je beter voor gewone paprikapoeder gaan. Ook wat betreft kleur zijn er wel degelijk verschillen. Gewone paprikapoeder is wat donkerder, gerookte paprikapoeder is meer felrood. Wil je dus een toffe kleur aan je gerecht geven? Ga dan voor gerookte paprikapoeder.

In welke gerechten kun je paprikapoeder gebruiken?

Zowel gewone als gerookte paprikapoeder kun je in veel verschillende gerechten gebruiken, daarom zijn deze een echte favoriet! Als wij aan gerookte paprikapoeder denken, denken we meteen aan een heerlijke paella. De smaak komt dan echt goed naar voren. Maar ook in een soep of saus is gerookte paprika erg lekker; het geeft net even die spice twist en mooie kleur. Voor over je gebakken aardappels of omelet is de gewone paprikapoeder weer perfect. En wat dacht je van het maken van een eigen kruidenmix? Daar zijn alle twee de soorten perfect voor!  

Bij Natural Spices bestel je paprikapoeder en gerookte paprikapoeder van topkwaliteit

Bij ons bestel je paprikapoeder, gerookte paprikapoeder en biologische paprikapoeder van topkwaliteit. Je kunt ze verkrijgen in een klein formaat, de basic, maar ook in grootverpakkingen. Zo bestel je gemakkelijk wat je nodig hebt!