Navigatie
 • Gratis verzending vanaf € 35,-
 • Voor 13.00 uur besteld = morgen in huis
 • Gecertificeerd FSC 22000 en Riskplaza
 • Niet tevreden? Geld terug!
nl_NL Nederlands (Nederland) nl

Jeneverbes, wat is het en hoe gebruik je het?

2022-11-30 10:52:13

Jeneverbessen zijn kleine, blauw gekleurde bessen die worden geoogst uit de jeneverbes struik. Deze bessen worden in veel keukens gedroogd en als specerij gebruikt. Jeneverbessen zijn een veelgebruikt ingrediënt in de Europese keuken, vooral in Duitsland en Scandinavië. Ze komen ook voor in de traditionele Oostenrijkse keuken, waar ze worden gebruikt om worstjes en andere vleesproducten op smaak te brengen. Als je deze specerij in je gerecht wilt gebruiken, kun je jeneverbes kopen in de supermarkt.

Jeneverbessen worden al eeuwenlang gebruikt om voedsel, dranken en tabaksproducten op smaak te brengen. Ze hebben een sterke smaak die sommige mensen omschrijven als bitter of scherp. Naast het op smaak brengen van eten en drinken, worden jeneverbessen vaak als smaakstof aan gin toegevoegd. Jeneverbes olie wordt ook gewonnen uit jeneverbessen en gebruikt als geurige etherische olie in cosmetica, parfums en andere producten voor persoonlijke verzorging. Kun je jeneverbes vervangen door iets anders? Wat is de Chinese jeneverbes? Lees er hier meer over!

Hoe gebruik je jeneverbessen?

Jeneverbessen zijn de vruchten van de jeneverbesboom (Juniperus communis). Deze bessen kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Ze worden echter vaak in gedroogde vorm verkocht. De bessen zijn niet lekker om rauw te eten omdat ze extreem bitter zijn. Hier zijn de meest voorkomende toepassingen van jeneverbessen. Je kunt jeneverbes kopen in de supermarkt.

 • Het wordt gebruikt als specerij
  Jeneverbessen worden vaak gebruikt om smaak en aroma toe te voegen aan hartige gerechten. Om deze bes als specerij te gebruiken, moet je hem pletten en toevoegen aan de saus of marinade. Als je de sterke smaak niet lekker vindt, is het aan te raden om de bessen eerst te roosteren voordat je ze aan het gerecht toevoegt. Deze specerij wordt vaak gebruikt om vlees te koken.

 • Jeneverbes geeft smaak aan Gin
  Jeneverbessen worden vaak toegevoegd aan wijn of gin. Het kan een kenmerkende smaak aan gin geven. Het aroma van jeneverbes is de kenmerkende smaak in elke gin. Daarom krijgt gin de overheersende smaak van deze bessen. Bij de productie van gin worden jeneverbessen droog gebruikt in plaats van vers fruit. De smaak en het aroma van jeneverbessen zijn echter sterker wanneer ze worden geoogst.

 • Jeneverbes olie wordt gebruikt voor cosmetica en parfum
  Jeneverbessen kunnen worden geëxtraheerd om een ​​etherische olie te maken. Deze olie wordt vaak gebruikt bij de productie van cosmetica en parfums. Jeneverbes olie wordt ook gebruikt voor aromatherapie, omdat het de geestelijke gezondheid kan ondersteunen en je emoties in balans kan brengen. Bovendien wordt jeneverbes olie gebruikt in huidverzorgingsproducten om acne, eczeem en dermatitis te behandelen.

Wat is Chinese jeneverbes?

Chinese Jeneverbes, ook bekend als Chamaecyparis obtusa, is een groenblijvende naaldboom. Het is inheems in China, Japan en Korea. De boom wordt tussen de 9 en 15 meter lang en heeft donkergroen blad dat in de herfst oranjegeel wordt. Chinese jeneverbessen kunnen worden gehouden als kleine jeneverbes struik of uitgroeien tot grote bomen.

De Chinese jeneverbes staat bekend om zijn talrijke toepassingen in landschapsarchitectuur en tuinieren, evenals zijn vermogen om zich aan te passen aan verschillende grondsoorten en groeiomstandigheden. Het produceert trossen kleine roze-witte bloemen in het voorjaar die veranderen in donkerblauwe bessen. De Chinese jeneverbes is een aantrekkelijke kamerplant en kan buiten worden gebruikt als lage haag of scherm. Het groenblijvende blad wordt geel bruin bij blootstelling aan koude temperaturen of droogte. Snoeien is niet nodig, behalve het verwijderen van dode takken of takken die zijn aangetast door spint of schaal insecten.

Jeneverbes vervangen door alternatieven

Jeneverbessen van de jeneverbes struik worden vaak in kleine hoeveelheden gebruikt als specerij en smaakstof in bepaalde recepten. Jeneverbes kopen kan vrij moeilijk zijn, aangezien het niet in iedere supermarkt te krijgen is. Je kunt daarom jeneverbes vervangen door andere kruiden. De sterke smaak van jeneverbessen kan worden vervangen door deze kruiden:

 • Allspice bessen
  Je kunt jeneverbes vervangen door allspice bessen. Deze hebben een vergelijkbaar smaakprofiel. Ze zijn iets zoeter dan jeneverbessen, maar ze hebben een vergelijkbaar scherp aroma en smaakprofiel. Allspice komt uit Jamaica, waar het bekend staat als piment. Het smaakt naar een mix tussen kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Pimentbessen worden ook gebruikt in marinades voor vlees om diepte van smaak toe te voegen. In aanvulling,

 • Rozemarijn
  Rozemarijn is een ander kruid met dennen achtige ondertonen dat goed werkt als vervanging voor jeneverbessen, evenals steranijs. Beide kruiden hebben een dennen achtige ondertoon waardoor ze ideaal zijn voor het bereiden van vlees zoals varkensvlees en kip. Rozemarijn past ook goed bij champignons, aardappelen en andere groenten. Het kan sterke smaken goed opnemen zonder hun eigen identiteit als voedsel te verliezen.

 • Steranijs
  Steranijs is een andere optie als je jeneverbessen wilt vervangen. Het lijkt qua uiterlijk en smaak erg op piment, hoewel de geur intenser is dan die van piment of jeneverbessen. Deze specerij is ideaal om varkensvlees gerechten mee te bereiden.