Navigatie
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Voor 13.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gecertificeerd FSC 22000 en Riskplaza
  • Niet tevreden? Geld terug!
nl_NL Nederlands (Nederland) nl
Kunstdarmen

Kunstdarmen: de voordelen op een rijtje

Kunstdarmen zijn een belangrijk onderdeel in de productie van worst. Vandaag de dag bestaan ze in allerlei soorten. Kunstdarmen kennen vele voordelen. Er is makkelijker mee te werken omdat ze, in tegenstelling tot natuurdarmen, vaste afmetingen hebben. Maar dat niet alleen, ook zijn ze beter bestand tegen bacteriën en schimmels en zijn ze een stuk sterker dan de natuurlijke varianten. De beschermende factor noemen we ook wel barrière. Ook blijft de kleur van de worst een stuk beter behouden. Kunstdarmen bestaan in verschillende kleuren die elk bij een specifiek product passen. Bij Natural Spices kun je een uitgebreid assortiment online bestellen.

Wat zijn kunstdarmen?

Kunstdarmen gebruiken we dus bij de productie van worst. Maar wat zijn het eigenlijk precies en waarvan worden ze gemaakt? De meeste varianten worden tegenwoordig van plastic of cellulose gemaakt. Een voorbeeld daarvan zijn de collageenvarianten. Collageen is een eiwit dat wordt verkregen uit de onderhuid van runderen. Kunstdarmen die gemaakt worden van cellulose, worden ook wel ‘peldarmen’ genoemd. Uit de benaming kun je al opmaken waarom, deze kunstmatige darm voor worst is namelijk makkelijk af te pellen. Cellulose is een natuurlijke stof die als algemene bouwstof voor planten dient. Wil je dit soort online bestellen? Dan vind je ze op de website onder het kopje ‘vezel’.

De mogelijkheden

Behalve dat je bij ons vele soorten kunstdarmen van diverse materialen kunt kopen, bestaan er nog meer keuzemogelijkheden. De eerste betreft de lengte. Wanneer je online kunstdarmen wilt kopen, vind je in het overzicht op onze website steeds wat de lengte en het kaliber van de verschillende soorten zijn. De lengte kun je zelf kiezen, het kaliber is voor een bepaald type worst steeds hetzelfde. Het kaliber geeft de doorsnee van de worst aan. Zo staat bijvoorbeeld kaliber 50 voor worsten met een doorsnee van vijf centimeter en kaliber 135 voor een doorsnee van 13,5 centimeter. Ook kun je kiezen voor kunstdarmen mét of zonder lus.